OSUDA NAPADA NA NOVINARA N1 NIKOLU VUČIĆA: A šta je to tako strašno napisao?

Jedino što se zeznuo u tvitu jeste fotografija Čitluka, koji je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

  • Društvo

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Novinar N1 televizije Nikola Vučić (24), inače rođeni Mostarac, podigao je u srijedu buru u javnosti prozvavši Zapadnohercegovački kanton fašističkom zonom.

On je na Twitteru napisao: "Čestitke žiteljima. Hoće l’ uskoro proglašenje “fascism-free” zone?", komentiravši tako vijest da je ZHK postao ”korona-free” zona, odnosno da na području tog kantona nema više osoba pozitivnih na koronavirus.

 

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje prijetnje Nikoli Vučiću, novinaru N1 TV iz Sarajeva, upućene putem društvenih mreža nakon njegove objave na Twitteru, piše Fena.

Smatraju neprihvatljivim prijetnje nasiljem, govor mržnje i pokretanje hajke na novinara Vučića i članove njegove porodice te pozivaju MUP Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Federalnu upravu policije, na hitnu reakciju, istragu prijetnji i poduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje stoje iza njih.

Upravni odbor "BH novinara" naglašava kako su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivično djelo, što znači da niko ne smije koristiti javni komunikacijski prostor kako bi ugrožavao sigurnost bilo koga, u ovom slučaju novinara Vučića i njegove porodice.

"Neslaganje s Vučićevim komentarom nikako ne smije biti izgovor za nasilje ili prijetnje smrću s obzirom na to da sloboda govora i javna politička debata podrazumijeva kritiku, negiranje, osporavanje i argumentiranu polemiku o nečijim tvrdnjama ili stavovima", ističe se u saopćenju UO-a "BH novinari". Podsjećaju, također, kako novinari i(li) mediji, pa makar to bilo i putem društvenih mreža, ne smiju kršiti pravila profesionalnog, objektivnog i korektnog izražavanja.

Upravni odbor "BH novinara" i Linija za pomoć novinarima obavijestit će o ovom slučaju nadležne policijske organe Federacije BiH, Vijeće za štampu i online medije u BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije, kao i sve druge medijske organizacije i institucije u BiH i Evropi, saopćeno je iz UO-a Udruženja "BH novinari".

I, šta je to tako strašno Vučić napisao? Pa, zar ovo nije fotografija sa stadiona Pecara u Širokom Brijegu?

Jedino što se zeznuo u tvitu jeste fotografija Čitluka, koji je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. 

Ipak, to i nije tako važno. Mediji kojima je UZP prirodno stanje, skočili su na noge. Što li su se našli uvrijeđenima? 

(S. B.) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...