TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Doznajte kako u nekoliko klikova možete produžiti trajanje baterije na laptopu…

Stručnjaci već desetljećima rade na razvoju bolje baterije koja bi osigurala kvalitetniji rad, ali istovremeno i produžila vrijeme korištenje laptopa bez napajanja

  • HiTec

  • 31. Maj 2020  

  • 1

Nažalost, to im baš ne polazi za rukom jer bez obzira na to što su uspjeli produžiti trajanje baterije i omogućili njeno brže punjenje trajanje baterije još uvijek je veliki problem koji naglašavaju mnogi korisnici.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako produžiti trajanje baterije na laptopu i tako sebi osigurati bolji i efikasniji rad.

Ugasite nepotrebne aplikacije i procese

Trajanje baterije na laptopu uveliko ovisi o tome na koji način koristimo računalo. Naime, ako istovremeno imamo otvorene na desetke različitih aplikacija laptop će trošiti znatno više energije, nego ako imamo otvorenu samo jednu ili dvije aplikacije. Multitasking nije dobar za laptope pa ga je potrebno izbjegavati u svakom slučaju.

Kako biste održali kapacitet baterije, pametno je pogasiti sve nepotrebne aplikacije i procese koji troše puno energije. Važno je naglasiti kako laptop koristi puno alata u pozadini koji ni nisu vidljivi tokom rada na računalu, a dio njih također ja pametno ugasiti.

Da biste ugasili sve suvišne procese i aplikacije dovoljno je doći u Windows Task Manager (Ctrl + Shift + Esc) gdje se nalazi popis svih aktivnih procesa i aplikacija.

Tu možete vidjeti i koji procesi troše najviše energije i koje bi bilo pametno ugasiti. Dobro razmislite prije gašenja i pazite da ne ugasite nešto što vam treba za neometan rad na računalu.

Uz softverski dio koji ja pametno isključiti, svakako se preporučuje i isključenje suvišnog hardvera. Iako će vas ovo možda malo zbuniti – pod hardverom mislimo na sve one uređaje koji služe za razmjenu sadržaja ili komunikaciju s drugim uređajima. Potrebno je razmisliti o tome da li vam u datom trenutku treba uključen Bluetooth ili WiFi veza jer ako vam ne treba onda je jednostavno isključite. Također, to vrijedi i za sve vanjske uređaji koji su priključeni na računalo, a koji bi potencijalno mogli ‘krasti’ energiju vašem laptopu.

Iskoristite sistem upravljanja baterijom na laptopu

Ako redovno koristite laptop mogli ste primijetiti kako se na traci za prikaz osnovnih informacija o računalu nalazi mala ikonica u obliku baterije. Ta vam ikonica omogućava da u svakom trenutku vidite koliki vam je kapacitet baterije još ostao na raspolaganju.

Klikom na ikonicu možete podešavati razne parametre i birati između načina rada – ovisno o tome želite li produžiti trajanje baterije ili ne.

U Windows sistemu možete birati između dva modela rada laptopa. Prvi model je Balanced koji vam osigurava optimalnu potrošnju baterije uz istovremeni nesmetani rad na laptopu. Drugi model je High performance gdje će potrošnja baterije biti na maksimumu, ali ćete istovremeno imati najbolje performanse koje uređaj može dati.

Uz ova dva osnovna modela može napraviti i vlastiti, gdje podešavate kada ekran odlazi u mirovanje, kolika je jačina svjetlosti, hoće li se kompjuter ugasiti nakon nekog vremena, itd.

Smanjite osvjetljenje ekrana

Ekran je jedan od najvećih potrošača energije, odnosno kapaciteta baterije. Što je osvjetljenje ekrana podešeno na više, to će kapacitet baterije brže padati. Dakle, rješenje je u smanjivanju osvjetljenja što bi trebalo dovesti do značajnih ušteda.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...