ŠAROVIĆ U NSRS-u PODSJETIO: "Ovakvih rezolucija je u posljednjih 30 godina bilo više od 100"

"Amandman na jasenovačku građu izvorno SDS-ov, a ne nečiji iz Sarajeva."

  • Mini market

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 0

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je u obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je rezolucija kao što je ona što je nedavno usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u posljednjih 30 godina bilo više od 100.

On je rekao da je suština Rezolucije bila da se osudi ustaški pokret i održavanje mise za Bleiburg te predaja jasenovačke građe.

"Suština zakazivanja sjednice NSRS-a je da se opravda priča oko jasenovačke građe i da nam se proda to kao nešto što je dobro", rekao je Šarović dodavši da je amandman na jasenovačku građu izvorno SDS-ov, a ne nečiji iz Sarajeva.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da je od izuzetne važnosti što se Rezolucijom osuđuje uplitanje Hrvatskog sabora u vezi s događajem i misom za Bleiburg. "Opravdano je da Parlament BiH od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH traži da se osudi uplitanje Hrvatskog sabora", rekao je Borenović dodavši da je za njega nezamislivo i sramno da je, osim HDZ-a, samo SNSD bio protiv.

On je rekao da je jedan od razloga zbog kojeg SNSD nije glasao i jasenovačka građa, jer je Milorad Dodik, tadašnji predsjednik Vlade RS-a i aktuelni predsjednik SNSD-a, to predao i ona je, na kraju, završila u Hrvatskoj.

U Banjoj Luci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

(NN)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...