OVO SE DODIKU NEĆE DOPASTI: Nova presuda u korist Bosne i Hercegovine u vezi s knjiženjem vojne imovine...

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Bosne i Hercegovine protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Trebinju u vezi s uknjižbom vojne imovine – Skladišta Filipovići u Trebinju.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 1

Odlukom Ustavnog suda BiH broj AP 2004/18 od 20. maja 2020. godine usvojena je apelacija koju je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Trebinju u vezi s uknjižbom vojne imovine – Skladišta Filipovići u Trebinju.

Ustavni sud zaključuje da je prekršeno pravo na pravično suđenje kada je redovni sud arbitrarno tumačio relevantne odredbe zakona i pravilnika i kada je zaključio da apelantica nije ispunila zakonski osnov za upis promjene prava u katastarskom operatu. Također, prekršeno je pravo apelantice na ravnopravnost stranaka pred sudom, kada apelantica nije imala jednak procesno-pravni tretman s umješačem u postupku s obzirom na to da, kao suprotna strana, nije bila obaviještena o njegovom učešću i dostavljenom odgovoru na tužbu.

Presudom je ukinuta Presuda Okružnog suda u Trebinju od 24. januara 2018. godine te je predmet vraćen Okružnom sudu u Trebinju, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Knjiženje perspektivne vojne imovine već je skoro deset godina tema u domaćoj javnosti, ali i pored davno postignutog konsenzusa o principima u vezi s vojnom i ostalom državnom imovinom, ovaj process daleko je od završenog.

Ustavni sud BiH donio je proteklih godina nekoliko odluka u vezi s knjiženjem vojne imovine, a te odluke su u pravilu izazivale oštre reakcije zvaničnika iz Republike Srpske, koji su ranije pristali na dogovorene principe o knjiženju vojne imovine. Slično se desilo i nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH u vezi s uknjižbom kasarne u Doboju, kojom je poništeno knjiženje ovog objekta na RS, što su zvaničnici iz ovog entiteta označili kao suprotno Dejtonu.

Tako je Ustavni sud BiH 27. maja ove godine Odlukom broj AP 1634/18 usvojio apelaciju Pravobranilaštva BiH protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Doboju, a u vezi s uknjižbom vojne imovine, preciznije kasarne u Doboju.

Kako je nakon donošenja odluke rečeno iz Pravobranilaštva BiH, “postupci pred navedenim sudovima su uslijedili nakon što je prethodno Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS odbila zahtjev za uknjižbu predmetne imovine u korist Bosne i Hercegovine”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...