PROCURILI NEVJEROVATNI SNIMCI: Pogledajte kako su profesionalci opljačkali zlataru u Zagrebu za samo dvije minute, sve se odigralo kao na filmu...

Uprkos činjenici da je prostor i ispred trgovačkog centra i u samome centru, a i u zlatari, detaljno pokriven videokamerama, iz akcije provalnika vidljivo je da su puni samopouzdanja te da svaki od njih tačno zna šta radi, kao i koliko vremena imaju.

  • Hronika

  • 13. Jun. 2020  13. Jun. 2020

  • 0

Ne trojica, ne četvorica, ne petorica, već najmanje šestorica maskiranih pljačkaša, po svemu sudeći vrhunskih profesionalaca, odradila je noćašnju spektakularnu pljačku zlatnog nakita vrijednoga oko dva miliona kuna iz zlatarne "Dodić" u sklopu "City centra One" na Jankomiru.

Riječ je, vjerovatno, o prvoj pljački ikada u Hrvatskoj gdje su pljačkaši opljačkali zlataru u sklopu nekog trgovačkog centra. Dakle, najprije su sjekirama i maljevima razbili ulazna vrata centra, zatim ušli u unutrašnjost centra, gdje su se posvetili zlatari poznatog zagrebačkoga zlatara.

"Jutarnji list" u posjedu je ekskluzivnih snimaka provale iz kojih se bez pretjerivanja može zaključiti kako je riječ o uigranoj ekipi provalnika, nalik na poznate "Pink Panthere".

 

Uprkos činjenici da je prostor i ispred trgovačkog centra i u samome centru, a i u zlatari, detaljno pokriven videokamerama, iz akcija provalnika vidljivo je da su puni samopouzdanja te da svaki od njih tačno zna šta radi, kao i koliko vremena imaju.

Kada su razbili vrata na ulazu u trgovački centar, pljačkaši, najprije njih četvorica, a kasnije još dvojica, dolaze ispred zlatare "Dodić" te najprije polugom podižu zaštitna željezna vrata, kojima je zlatara zaštićena.

Kada podignu zaštitna vrata za nekih pola metra, tačno onoliko koliko im je potrebno da se ukotrljaju ispod vrata, vrata zaglavljuju nekim većim metalnim predmetom.

Tada se jedan za drugim petorica pljačkaša u ležećem položaju otkotrljaju u prostor ispod podignutih vrata, dok najmanje jedan ostaje vani i vjerovatno čuva stražu.

Petorica koja su ušla u zlataru, na glavi imaju svjetiljke kako bi im ruke bile slobodne, dok su im tijela potpuno pokrivena kako ne bi ostavili nikakve tragove. Na rukama, naravno, imaju rukavice te već imaju pripremljene sportske torbe.

Počinju otvarati jedan za drugim ormariće i vitrine sa zlatnim nakitom te brzo, ali ne u panici, zlatni nakit tovare u torbe. Čini se da svaki od njih tačno zna koji dio radnje obrađuje, odnosno ne ulaze jedan drugome u prostor i ne sudaraju se.

Kako koji završava s poslom, torbu s plijenom izbacuje ispod vrata, gdje je prihvata šesti pljačkaš, koji je ostao vani. Nakon što ispod vrata izbaci "svoju" torbu, za njom se ispod podignutih zaštitnih vrata i pljačkaš zakotrlja vani, piše "Jutarnji list".

Od ulaska u zlataru do izlaska posljednjeg od pljačkaša, prošlo je ukupno 2 minute i 33 sekunde. Kako je moguće da su pljačkaši imali toliko vremena za ovako složenu pljačku?

Prema svemu sudeći, pljačka je bila veoma pomno isplanirana. Pljačkaši su tačno znali šta traže, jer iz nekoga razloga nisu dirali dio nakita u vitrinama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...