TENZIJE IZMEĐU TURSKE I FRANCUSKE: Nakon incidenta u blizini libijske obale, Macron ponovo doveo u pitanje NATO

Turska igra opasnu igru u Libiji, rekao je predsjednik Emmanuel Macron nekoliko dana nakon što su turski ratni brodovi na nišanu držali francusku fregatu "Corbe", koja je pokušala da prekontroliše tovar na putu ka Libiji.

  • Svijet

  • 23. Jun. 2020  23. Jun. 2020

  • 3

Francuski ratni brod pokušao je da prekontroliše jedan turski trgovački brod, ali su mornari turskih ratnih brodova navukli pancire i u ruke uzeli lako naoružanje prije nego što su Francuzi odustali od akcije.

Francuska optužuje tursku mornaricu da je fregatu "Corbe" ciljala teškim oružjem.

"Tursko-francuski pomorski incident dokaz je kliničke smrti NATO-a", rekao je Macron.

Neposredno prije Macronovog govora, turski "Sabah" objavio je da su četiri osobe uhapšene zbog špijunaže u korist Francuske, odnosno da su prikupljale informacije o konzervativnim fondacijama i vjerskim grupama.

Jedan od uhapšenih, piše "Sabah", bio je pripadnik Legije stranaca, nakon čega je radio kao obezbjeđenje u francuskom konzulatu u Istanbulu.

Podsjećamo, u intervjuu za "Economist" u novembru, predsjednik Macron rekao je da evropske zemlje ne bi trebalo da se više oslanjaju na SAD da brani saveznike NATO-a, dodavši da ono čemu sada svjedočimo jeste "moždana smrt NATO-a".

Predsjednik Turske Erdogan odgovorio je tada na ovu primjedbu Macrona.

Prema turskom predsjedniku, Macron bi trebalo prvo da provjeri vlastitu moždanu smrt prije nego što daje takve izjave o NATO-u.

"Ovo poručujem francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i ponovit ću to u NATO-u. Prije svega, provjerite da vaš mozak nije umro. Ovakvi komentari priliče samo osobama koje su, kao i vi, u stanju moždane smrti", rekao je tada Erdogan.

Situacija u Libiji se zaoštrila nakon što je Turska prihvatila poziv Tripolija i stala u zaštitu vlade koju priznaju UN. Nasuprot tome, Francuska podržava snage Kalifa Haftara, koji kontrolira istok zemlje, gdje francuska naftna kompanija "Total" ekspoatira naftu. 

Geopolitički rašomon u istočnom Sredozemlju prethodno je dodatno zakomplikovao sporazum Turske i Libije o pomorskoj granici te istraživanju i eksploataciji bogatih nalazišta plina u toj oblasti.

U osnovi spora Turske i Francuske u Libiji nalazi se energija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...