"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo koliko će novca dobiti kantoni iz kredita MMF-a

Vlada Federacije BiH napokon je donijela odluku o raspodjeli sredstava iz kreditnog aranžmana s MMF-om, koja će pripasti kantonima u ukupnom iznosu od 200 miliona KM.

  • Politika

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 1

Vlada Federacije BiH napokon je donijela odluku o raspodjeli sredstava iz kreditnog aranžmana sa MMF-om koja će pripasti kantonima u ukupnom iznosu od 200 miliona KM. Kao što je poznato, sredstva iz kredita MMF-a stoje na računu Federalne vlade već dvadesetak dana, jer su bili sporni kriteriji raspodjele ovih sredstava po kantonima. Poznato je da će Vlada Federacije BiH dobiti 200 miliona KM, a drugih 200 miliona dobit će deset kantona, pri čemu će kompletan iznos kredita vratiti Vlada Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH napokon je pronašla općeprihvatljive kriterije raspodjele sredstava. Osnovni kriterij je broj stanovnika u svakom kantonu uz jedan korektivni kriterij, prema kojem će dva najmaloljudnija kantona - Posavski i Bosanskopodrinjski - dobiti duplo više novca nego što im pripada po „glavi stanovnika“. Konkretno, Posavski kanton trebao je dobiti 3,8 miliona KM, ali će dobiti 7,6, dok je Bosanskopodrinjski kanton trebao dobiti 2,1, a dobit će 4,2 miliona KM. Ovu razliku solidarno će pokriti ostalih osam kantona u proporcionalnom iznosu.

Dakle, najviše novca dobit će najmnogoljudniji kanton, a to je Tuzlanski (38,9 miliona KM), dok će najmanji iznos dobiti najmaloljudniji kanton, Bosanskopodrinjski (4,2 miliona KM).

Kako saznaje „Slobodna Bosna“, sredstva će kantonima biti transferirana krajem naredne sedmice, a trošit će se isključivo za saniranje štete nastale pandemijom koronavirusa.

Osim ovog iznosa, Vlada Federacije BiH dodijelit će kantonima i općinama i dodatnih 30 miliona KM, s tim da će svaka općina dobiti jednak iznos, po 125 hiljada KM, plus dodatni iznos prema broju stanovnika. Ova sredstva će, također, biti operativna za desetak dana.

U nastavku pogledajte tabelu raspodjele 200 miliona KM po kantonima, uz napomenu da je u slučaju Posavskog i Bosanskopodrinjskog kantona uračunat koeficijent 2.

alt

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...