KĆERKA RATNOG ZLOČINCA TVRDI DA JOJ POKUŠAVAJU UBITI OCA: Zdravstveno stanje Radovana Karadžića sve gore

Jovičević je ranije rekla Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

  • Vijesti

  • 26. Apr. 2024  

  • 11

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, rekla je da ni nakon pune tri sedmice zdravstveno stanje njenog oca, koji se nalazi u britanskom zatvoru, nije bolje, te da nije urađena ni osnovna dijagnostika.

"Nisu urađene dijagnostičke procedure, čak ni osnovne, najjednostavnije, pa se ni o adekvatnoj terapiji ne može govoriti", rekla je Jovičević.

Kako je navela, zatvorski ljekar je prije 15 dana konstatirao da su pregled i dijagnostika specijaliste neophodni u što kraćem roku, kaže ona, no navodi da do toga nije došlo.

Jovićević je rekla da su dobili potvrdu da su nadležni oficiri i uprava zatvora, kao i Rezidualni mehanizam i predsjedavajuća sudija Gati Santana upoznati o situaciji.

"Nedostatak bilo kakve reakcije i pomaka ukazuje da pri jasnom kršenju ljudskih prava, a posebno prava na medicinsku pomoć, više ne može biti riječi o neobaviještenosti i da se radi o apsolutno svjesnom nepostojanju namjere da se uradi bilo šta po tom pitanju", naglasila je Jovičevićeva.

Jovičević je ranije rekla Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog, kako su naveli, nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Еngleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji koji, prema njihovim riječima, ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Podsjećamo, 2019. godine Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), kao pravni nasljednik Tribunala u Hagu, izreklo je kaznu doživotnog zatvora Karadžiću. Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...