ERDOGAN NA PROSLAVI NOVIH USPJEHA TURSKE EKONOMIJE: “Uspješno smo razbucali zamke i igre koje su nam neki podmetali na Istočnom Mediteranu"

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da su posve jasne namjere Evropske unije koja je izdavanjem upozorenja za putovanja u Tursku stavila ispred te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 05. Jul. 2020  

  • 2

Erdogan je danas posredstvom online platformi iz palate Vahdettin prisustvovao svečanom otvorenju novoizgrađenih hidroelektrana u Turskoj, a koje je organiziralo Ministarstvo industrije i prirodnih resursa Turske.

“Izuzetno je važno da ljudi znaju da smo od kraja 2002. godine dosad, odnosno u proteklih skoro 18 godina povećali proizvodne kapacitete u Turskoj sa 31.000 megavata na 91.000 megavata“, kazao je Erdogan.

Ističući kako su veliki infrastrukturni projekti postali simbol razvoja i procvata Turske, Erdogan je kazao da je ta zemlje i u jeku pandemije COVID-19 nastavila sa investicijama u svim oblastima i kako je na tragu ispunjenja ciljeva postavljenih za 2023. godinu kada se obilježava jubilarna stota godišnjica osnivanja Republike.

“Zemlja koja ne proizvodi vlastitu energiju ne može se smatrati modernom, ne može se u njoj govoriti o razvoju, industrijalizaciji. U periodu kada se cijeli svijet pozabavio samim sobom, mi smo nastavili investicije, proizvodnju i zapošljavanje te smo pokazali da se nismo predali pandemiji“, poručio je Erdogan.

Podsjetivši da su jučer u Istanbulu otvorene novoizgrađene gradska bolnica i zgrada Zavoda za upravljanje prihodima, da su prije dva dana u Konyi otvoreni sistemi za navodnjavanje, da je prethodne sedmice otvoren i tunel Ergene, brana u Karsuu, brana i Ilisuu, nekoliko drugih bolnica, treća pista Aerodroma Istanbul i još nekoliko novoizgrađenih objekata, Erdogan je kazao da će i u narednom periodu biti česte ceremonije otvaranja jer je u završnoj fazi još značajan broj velikih projekata širom Turske.

“U potpunosti smo uvjereni da je Turskoj neophodna, a posebno u ovom kritičnom periodu, provedba politike bazirane na djelima, služenju narodu i izgradnji. Zato smo od svih javnih i privatnih institucija i kompanija tražili da intenziviraju i unapređuju proizvodnju. Srećom, taj naš zahtjev nije ostao bez odgovora. Rad javnih institucija pomno pratimo, a i privatni sektor je investicijama od deset milijardi lira za pola godine izgradio i otvorio 583 nove fabrike unutar organiziranih industrijskih zona“, kazao je Erdogan.

Najavivši da će u augustu biti otvorena i prva domaća fabrika za proizvodnju integriranih solarnih panela u Turskoj, Erdogan je kazao da je ta zemlje prošle godine bila druga u Evropi po proizvodnji električne energije od obnovljivih izvora.

Erdogan je kazao da je za postizanje željenih ciljeva Turske važno da se i u ostatku svijeta adekvatno odvija proces normalizacije stanja nakon pandemije COVID-19.

On je kritikovao vlasti Evropske unije koje su izdale upozorenje za putovanja u Tursku, iako je ta zemlje uspješna u borbi protiv širenja koronavirusa i iako spada u red zemalja sa najrazvijenijim zdravstvenim sistemima.

“Stavljajući ispred Turske neke zemlje s problemima u transparentnosti, Evropska unija je jasno pokazala namjere primjene tih dvostrukih standarda. Turska nikada nije ništa dobila bez velike borbe. I u ovom procesu ćemo se izboriti za prava koja nam svakako pripadaju“, poručio je Erdogan.

Naglasivši odlučnost u nastavku jačanja regionalne sigurnosti i mira, Erdogan je kazao da će Turska nastaviti iskorištavati resurse koji joj pripadaju, uključujući i one na istoku Mediterana.

“Uspješno smo razbucali zamke i igre koje su nam neki podmetali na Istočnom Mediteranu. Nakon početka istraživanja u toj regiji, počeli smo istraživati i resurse na Crnom moru. Nećemo odustati od dobara koja po međunarodnom pravu pripadaju našem narodu“, poručio je Erdogan.

Ističući kako je tokom migrantske krize i pandemije COVID-19 jasno viđeno ko je slab, a ko stabilan, Erdogan je kazao da Turska krupnim koracima nastavlja svoj progres u svim oblastima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...