ERDOGAN DOBIO OZBILJNO UPOZORENJE: Sjedinjene Države i Evropa traže od Turske hitno puštanje na slobodu biznismena i filantropa…

SAD i Evropa pozvali su u utorak Tursku da oslobodi poslovnog čovjeka i filantropa Osmana Kavalu, koji je 1.000 dana u zatvoru bez presude i uprkos tome što je u drugom slučaju bio oslobođen.

  • Svijet

  • 28. Jul. 2020  28. Jul. 2020

  • 0

Kavala se nalazi u zatvoru od novembra 2017. Prvobitno je bio optužen za finansiranje masovnih demonstracija 2013., ali ga je sud u februaru oslobodio svih tačaka optužnice i naredio puštanje na slobodu.

Optužen za špijunažu, ali bez podignute optužnice

Nekoliko sati nakon oslobađajuće presude, zatražen je novi pritvor zbog drugog slučaja u kojem se povezuje sa propalim državnim udarom 2016. i kasnije je ponovo uhapšen. U tom novom slučaju je u martu optužen za špijunažu, ali optužnica do sada nije podignuta.

Kavala negira sve optužbe.

SAD pozvao na Kavalino oslobađanje

Zamjenik glavnog glasnogovornika američkog State Departmenta Cale Brown pozvao je na Kavalino oslobađanje.

"Pozivamo Tursku da djeluje u skladu s obavezama prema vlastitom pravosuđu i vladavini prava te da oslobodi Osmana Kavalu iz pritvora te istovremeno na pravedan, transparentan i hitan način riješi taj slučaj", kazao je Brown.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor rekao je da je Kavalin slučaj test u kojoj je mjeri Turska iskrena prema pitanju ljudskih prava te je poručio da EU zagovara "stvarnu pravdu" u Turskoj.

Evropski sud, također, pozvao na oslobađaje Kavale

Evropski sud za ljudska prava pozvao je, također, na oslobađanje Kavale zbog nedostatka dokaza, i to u oba slučaja, iz 2013. i 2016.

Kavala (62) bio je izuzet od amnestije prema zakonskoj odluci iz aprila, kojom je, u sklopu sigurnosnih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa, pomilovano hiljade zatvorenika.

Kavala je rođen 1957. u Parizu, a diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu u Manchesteru. Nakon očeve smrti 1982., preuzeo je obiteljski posao.

Predsjednik je Upravnog odbora "Anadolijske kulture", koja promovira ljudska prava kroz umjetnost, uključujući susjednu Armeniju, s kojom Turska nema diplomatske odnose.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...