TRAŽI SE ŠPIJUN: Cure novi detalji sukoba VW-a i "Preventa"; Tajno snimljeni razgovori otkrivaju da je "Volkswagen" odavno htio IZBACITI BOSANCE IZ IGRE…

Tajno snimljeni razgovori u sjedištu "Volkswagena" otkrivaju da je automobilski div dugo planirao prekinuti poslovanje s bosanskim dobavljačem "Preventom". To je nova epizoda u sukobu teškom milijarde eura.

  • Ekonomija

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Tu su svi elementi krimića: zavjera, prisluškivani razgovori, političke veze i posao težak milijarde eura. U ovoj epizodi dugogodišnje sage, u kojoj su u glavnim ulogama "Volkswagen" i njegov raniji dobavljač "Prevent", najnoviju bombu detonirao je tekst magazina "Business Insider", koji je dobio pedeset sati tonskog materijala, krišom snimljenog tokom sastanaka u Wolfsburgu.

O Davidu i Golijatu

Valja krenuti od početka. "Prevent", imperija za proizvodnju automobilskih dijelova u vlasništvu bosanskog biznismena Nijaza Hastora, obustavio je 2016. isporuku dijelova za sjedišta i prijenosne sisteme za Golf i Passat.

U Wolfsburgu je tada proizvodnja čuvenog modela potpuno prestala na nekoliko dana, oko 28.000 radnika u više pogona poslano je kućama ili je radilo skraćeno. Za VW je nastala šteta od sto miliona eura.

"Prevent" je tako - preko "ES Automobilgussa" i "Car Trima", dvije kćerke-firme sa sjedištem u Saskoj - namjeravao satjerati jednog od najvećih svjetskih koncerna u ugao. Naime, VW je prethodno otkazao "Car Trimu" narudžbu navlaka za sjedišta, navodno nezadovoljan kvalitetom i brzinom isporuke. Dobavljač je tražio odštetu od 56 miliona eura, što je VW glatko odbio.

No, kada su proizvodne vrpce stale, a šteta prijetila da dosegne milijarde, "Volkswagen" je ipak pokleknuo i postigao dogovor. Dva koncerna su se izvansudskim putem dogovorila da VW u narednih šest godina nabavlja dijelove od firmi koje pripadaju "Preventu", a i da firmi obitelji Hastor plati odštetu. Visina odštete je nepoznata javnosti, a i drugi dijelovi njihovog dogovora su ostali tajna.

Sjedište Preventa u Warmenau kod Wolfsburga

Sjedište "Preventa" u Warmenau kod Wolfsburga

Mediji su tada pisali da je David pobijedio Golijata, da se prvi put dogodilo da jedan dobavljač, ipak samo mali kotačić u velikom automobilskom poslu, savlada divovski koncern.

Sud daje za pravo "Volkswagenu"

U Wolfsburgu svakako nisu bili sretni što dobavljač može zaustaviti čitav lanac proizvodnje i brzo su se bacili u potragu za alternativama.

Kada su ih našli, VW je 2018. izvanredno otkazao sve ugovore s "Preventovim" kćerkama-firmama. "Prevent" je podnio tužbu tražeći nadoknadu štete, ali je Viši zemaljski sud u Düsseldorfu početkom ove godine presudio u korist VW-a. Jer, kako su rekli suci, "Prevent" je ucjenama htio isposlovati 25 posto više cijene.

S druge strane, isti sud je presudio da će "Audi", kao dio VW-ovog koncerna, morati platiti odštetu "Preventu". Audi je, također, otkazao ugovore s dobavljačem, ali ne izvanrednim, već redovnim putem - što nije bilo predviđeno ugovorom. Ta odšteta će biti daleko manja od one kojoj se "Prevent" nadao.

Zato je bosanski koncern pokrenuo još jednu tužbu, pred sudom u Sjedinjenim Američkim Državama, koji arbitrira u slučajevima kada neki investitor smatra da su mu povrijeđena prava. Pred tim sudom, koji nije u pravnom sistemu nijedne države, "Prevent" traži čitavih 750 miliona dolara.

VW doveo "Prevent" u zabludu?

Tu dolazimo do sadašnje epizode: u posljednjoj sceni VW podnosi krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog neovlaštenog snimanja razgovora u centrali koncerna. U Wolfsburgu kažu da su oni žrtve, mada tonski snimci čije je dijelove u vidu transkripta objavio "Business Insider", govore drugačije.

Na oko pedeset sati snimaka povjerljivih razgovora može se razabrati da je VW najkasnije od marta 2017. znao da će promijeniti dobavljače, raskinuti ugovor s "Preventom" i, ako treba, ići na sud protiv bosanskog koncerna.

Warmenau Automobilzulieferer Prevent Firmensitz

Nema sumnje da će "Prevent" prisluškivane razgovore iznijeti kao argument da ih je VW dovodio u zabludu

Također se čuje da su VW-ovi menadžeri u aprilu 2017. i kasnije na sastancima s "Preventovim" menadžerima lagali da je sa saradnjom sve uredu i da ugovori ostaju na snazi.

Štaviše, radna grupa VW-a razmatrala je potezanje veza s bivšim njemačkom kancelarom Gerhardom Schröderom, koji je, preko poslova sa Sjevernim tokom, blizak prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ideja je bila da se pokvari posao "Preventa" u Rusiji, mada, prema pisanju "Business Insidera", bivši kancelar na kraju nije ni kontaktiran.

"U nevjerici smo zbog ovako grubog narušavanja poslovnog povjerenja", rekao je jedan predstavnik "Preventa" za "Business Insider" nakon objavljivanja priče.

U martu 2017. sastaje se VW-ova radna grupa "Projekt 1", koja je trebala izbaciti "Prevent" iz dobavljačkog lanca. Čuje se menadžerica VW-a kako pita kolege šta odgovoriti novinarima ako pitaju za saradnju s "Preventom". Jedna glasnogovornica joj kaže kako samo treba reći da se VW pridržava zaključenih ugovora. Ali, menadžerica nije uvjerena: "Smije li se, pravno gledano, tako reći kada već sad znamo da namjeravamo otkazati zaključene ugovore?"

Drugi snimak, nastao mjesec dana kasnije, bilježi sastanak trojice VW-ovih menadžera sa predstavnikom firme "Prevent". Ova trojica ga uvjeravaju da će poštivati ugovore sve do 2024. godine.

Prema pisanju "Business Insidera", jedan od te trojice je „krtica" unutar VW-a, čovjek koji je snimio ukupno 35 razgovora između januara 2017. i februara 2018. godine. Na snimcima se, kako navodi magazin, čuje kako čovjek stavlja aparat za snimanje (bubicu ili telefon) u džep, kako ulazi u lift, razgovara s kolegama, a onda sudjeluje na sastancima.

Volkswagen (picture-alliance/dpa/H. Schmidt)

Traži se "špijun"

Dok državno tužilaštvo u Braunschweigu razmatra treba li pokrenuti istragu, u VW-u https://www.dw.com/hr/vw-i-prevent-nova-epizoda-njema%C4%8Dko-balkanskog-trilera/a-54377227 se pitaju ko bi to mogao imati interes za takvim materijalom i za koga "špijun" radi. To bi bio zgodan nastavak špijunskog trilera, jer, kako je ranije pisao tabloid "Bild", VW je svojevremeno angažirao privatne detektive da prate vodeće menadžere "Preventa" kako bi bolje shvatio ko upravlja firmom.

Za to su možda detektivi bili i neophodni. Jer, Nijaz Hastor, bosanski bos s pogonima od Rusije do Brazila, nikada ne daje intervjue, a rijetko će se pronaći i njegove fotografije.

Počeo je prije dvadesetak godina s nekoliko zaposlenih, a danas je na čelu imperija sa oko 15.000 radnika, od toga 7.000 u BiH. Priča se da je još prije nekoliko godina prepustio svakodnevni posao sinovima Kenanu i Damiru.

Hastor je tokom godina postao jedan od najvažnijih dobavljača automobilske industrije, posebno kupujući manje dobavljače u Njemačkoj. Danas "Prevent" i kćerke-firme imaju milijardske ugovore, ali i sudske sporove s VW-om, "Daimlerom" i BMW-om.

Ostaje da se vidi kako će brizantna otkrića utjecati na sudske sporove obitelji Hastor i VW-a. Nema sumnje da će "Prevent" prisluškivane razgovore iznijeti kao argument da ih je VW dovodio u zabludu, a ustvari ih planirao maknuti.

U Wolfsburgu se, prema izjavama glasnogovornika, već spremaju na odbranu tako što će sastanke koji su tajno snimljeni, predstaviti kao uobičajeni brainstorming, razmjenu ideja koja, navodno, nije imala posljedica na odluke, piše DW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...