ŠPIJUNSKA AFERA TRESE NJEMAČKU; ZAŠTO SE SPORE NIJEMCI I BOSANCI: Prisluškivanje, smrtni slučaj i tužbe – pozadina spora VW-a i "Preventa"!?

Nakon otkrića spaljenog leša navodnog "Preventovog" doušnika u VW-u, u centru pažnje ponovno se našao dugogodišnji spor te dvije kompanije. Evo cijele priče o prisluškivanju, navodnim ucjenama i sudskoj trakavici.

  • Vijesti

  • 20. Avg. 2020  20. Avg. 2020

  • 1

Špijunska afera u najvećem europskom automobilskom koncernu "Volkswagenu" sve više sliči na krimić: prošle sedmice je u izgorjelom automobilu pronađen leš navodnog doušnika protiv kojeg Državno tužilaštvo Braunschweig provodi istragu. Do sada nije službeno potvrđeno radi li se kod te mrtve osobe stvarno o glavnom osumnjičeniku, jednom menadžeru automobilskog koncerna. Na lešu za sada nisu pronađeni tragovi nasilne smrti.

Prije tri mjeseca, u požaru je stradala kuća tog osumnjičenika. On je u međuvremenu bio privremeno udaljen s radnog mjesta, jer je, navodno, 2017. i 2018. snimao razgovore jedne radne grupe VW-a. Tema tih razgovora bilo je postupanje s nepoželjnim isporučiteljem dijelova "Preventom".

"Volkswagen" i "Prevent" već godinama vode ogorčenu borbu. "Prevent" se nalazi u vlasništvu bosanskohercegovačke poduzetničke porodice Hastor.

Firme s lošim imidžem

Imidž VW-a je narušen zbog skandala oko manipuliranja podacima o količini štetnih ispušnih plinova kod dizelaša. Ni "Prevent" u BiH ne uživa posebno velik ugled. On se smatra prototipom igrača iz faze agresivnog kapitalizma nakon kraja rata. Firma koju je osnovao Nijaz Hastor, na glasu je kao asocijalan poslodavac s nekompetentnim menadžmentom, što redovno rezultira štrajkovima i sudskim tužbama. Hastor je svojevremeno bio menadžer u Tvornici automobila Sarajevo (TAS) u kojoj su se u doba Jugoslavije 20 godina proizvodili VW-ovi automobili.

Porodica Hastor se drži podalje od javnosti. Nijedan njezin član ne živi u BiH. Nijaz Hastor i njegovi sinovi Damir i Kenan povremeno navraćaju u domovinu kako bi vodili sastanke Nadzornog odbora – ali skoro nikada ne nastupaju u javnosti. Za PR brinu zaposlenici "Preventa" na vodećim funkcijama.

Istovremeno, nema nikakve sumnje u uspješnost firme. "Prevent" na svojoj internetskoj stranici navodi da ima više od 10.000 zaposlenih širom svijeta, od toga samo u BiH njih 7.500. Dakle, to je u toj zemlji važan poslodavac s obzirom na stopu nezaposlenosti od 18 posto (prije korona-krize). Izvan BiH, najveći broj zaposlenih "Prevent" ima u Njemačkoj.

U medijima na Zapadnom Balkanu i Hrvatskoj malo se piše i o "Preventu" i o njegovom sukobu s VW-om. Više se izvještava u Hastorovoj domovini Bosni i Hercegovini, ali vrlo neutralno. Samo veliki internetski portal Klix.ba češće piše pozitivno o "Preventu" i njegovom vlasniku.

Obustava proizvodnje u VW-u

"Preventove" njemačke firme-kćeri "ES Automobilguss" i "Car Timm" su u augustu 2016. privremeno obustavile isporuku kućišta za mjenjače i presvlake za sjedala. Zbog toga je VW na nekoliko dana morao prekinuti proizvodnju u svojim fabrikama.

"Preventove" firme su optužile VW za zloupotrebu položaja. Navele su da je proizvođač automobila „bez otkaznog roka i razloga" prekinuo saradnju i odbio za to dati finansijsku naknadu. Firme su obrazložile da su prekinule isporuku dijelova kako bi zaštitile sebe i borile se za budućnost svojih zaposlenika. No, Bernd Osterloh, moćni predsjednik radničkog vijeća VW-a, izjavio je: „Po našem mišljenju, jasno je da odgovornost snosi liferant."

Nije jasno krije li se iza tog sukoba borba oko cijena – ali o tome se i danas špekulira. Zbog ogromnih finansijskih opterećenja usljed skandala oko dizelaša, koji je izašao navidjelo u jesen 2015. godine, "Volkswagen" je 2016. morao uvesti stroge mjere štednje.

Ovisnost o liferantima

„Ne vidim nikakvu povezanost s dizel-aferom", ustvrdio je svojevremeno analitičar Frank Schwope iz banke NordLB u razgovoru za DW i dodao: „Ali, naravno, opet su tu negativni napisi u medijima koji na kraju VW koštaju i novac."

"Volkswagen" je iscrpio sve svoje pravne mogućnosti kako bi ponovo pokrenuo isporuku dijelova za proizvodnju. Koncern je, očito, bio potpuno ovisan o liferantima. A prvenstveno se kod važnih dijelova mjenjača za svoj uspješni model Golf pretežito oslanjao samo na jednog isporučitelja. Taj je princip u branši poznat kao „single sourcing" (dobavljanje iz jednog izvora).

Ferdinand Dudenhöffer, njemački ekonomski stručnjak za automobilsku industriju, još je 2016. govorio o „greškama" kod VW-a u vezi s tim: „Ako se već oslanja na single sourcing, potreban je vrlo solidan i jako stabilan poslovni odnos." Ta obustava isporuke dijelova znatno je poremetila proizvodnju, prije svega modela Golf u sjedištu VW-a u Wolfsburgu.

Razlaz uprkos dogovoru

Nakon mukotrpnih pregovora, sukobljene strane su na kraju iznenađujuće brzo postigle dogovor u sporu oko isporuke. Detalji nisu objavljeni. Dogovoreno je, kako se doznalo iz VW-a, da se sadržaj sporazuma drži u tajnosti. Istovremeno je list "Hannoversche Allgemeine Zeitung", pozivajući se na izvor u pregovaračkim timovima, izvijestio da su firme sklopile dugoročno partnerstvo.

No, VW je u martu 2018. raskinuo sve ugovore s "Preventom". Od tada obje stranke vode nekoliko sudskih postupaka zbog odštete i međusobno se zasipaju optužbama.

Prethodno je automobilski koncern očito dugo vijećao o tome da li i kako da se riješiti "Preventa". Upravo tokom tih vijećanja ilegalno je snimljeno 50 sati audiomaterijala i dostavljeno internetskom portalu „Business Insider". Postoji opravdana sumnja da je glavni osumnjičenik za tu aferu prisluškivanja mrtav – pojedinosti slučaja su i dalje nepoznate, piše "Deutsche Welle".

Kada je krajem jula prvi put izvještavano o spornim snimcima, "Prevent" je saopćio da "je odgovornima u "Vokswagenu" očito svako sredstvo opravdano kako bi se riješilo neovisnih liferanata". Firma je opovrgnula, kako je rečeno, „sudjelovanje u nastanku tih snimaka i svako saznanje o tome".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...