BUDITE OPREZNI: Evo kako kriminalci koriste koronavirus za kibernetičke napade...

Internetski kriminalci koriste pandemiju koronavirusa kako bi premjestili mete kibernetičkih napada s pojedinaca i malih kompanija na velike korporacije, vlade i ključnu infrastrukturu, objavio je Interpol, prenosi Hina.

  • HiTec

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

To međunarodno tijelo objavilo je da je nekoliko država prijavilo zlonamjerne programe (malware), napade na vlade, te na bolničku i medicinsku infrastrukturu, koji su već u problemima zbog zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

Policijske istrage pokazuju da većina napadača ocjenjuje dosta precizno maksimalnu svotu koju može tražiti od napadnutih firmi i organizacija, kaže Interpol.

Očekuje se povećanje stope kriminala

"Kibernetički kriminalci razvijaju i jačaju napade alarmantnom brzinom, iskorištavajući strah i nesigurnost koje su uzrokovali socijalna i ekonomska situacija stvorena Covidom-19", upozorio je generalni sekretar Interpola Juergen Stock.

Organizacija je objavila da je daljnje povećanje stope kibernetičkog kriminala "vrlo vjerovatno u bliskoj budućnosti", posebno zbog ranjivosti koju uzrokuje rad od kuće.

Netačne informacije o Covidu-19 također su razlog "rastuće zabrinutosti" u više od 20 posto zemalja koje su odgovarale na istraživanje o kibernetičkom kriminalu, dodaje Interpol.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...