BEJRUT U PLAMENU: Demonstranti ustali protiv vlasti, na nasilje i požare policija uzvratila suzavcem...

Policija je upotrijebila suzavac u Bejrutu da bi rastjerala više desetaka demonstranata koji su tokom noći izašli na ulice da izraze veliko nezadovoljstvo libanskim liderima, posebno nakon eksplozije u luci ove sedmice, koja je simbol nekompetentnosti i korupcije vlasti.

  • Svijet

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Demonstranti su razbijali izloge i bacali kamenje na policajce u kvartu u okolici parlamenta, javila je libanska državna novinska agencija, prenijela je Beta.

Među demonstrantima ima povrijeđenih, navela je agencija.

Incidenti su izbili uoči velikih antivladinih demonstracija, zakazanih za subotu.

Godine korupcije i lošeg upravljanja

Za mnoge Libance razorna eksplozija bila je kap koja je prelila čašu nakon niza godina korupcije i lošeg upravljanja političke elite koja je decenijama na vlasti.

Eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 137 ljudi, hiljade su ih ranjene, a deseci hiljada ostali bez krova na glavom, izazvana je, kako se vjeruje, požarom koji je zahvatio zalihe 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonij-nitrata, a koje su vlasti ostavile u skladištu da stoji godinama uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

Stanovnici Bejruta iskalili su jučer gnjev prema liderima tokom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Uzvikujući "Revolucija!", oni su se okupili oko Macrona, koji je obećao da će vršiti pritisak na političare da provedu reforme.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...