SAMI SEBI SMO NAJVEĆI NEPRIJATELJI: Zbog ovoga se svakodnevno debljamo, dovoljno je samo uraditi jednu stvar i kilogrami će se početi topiti…

Sve je više istraživanja koja pokazuju da toksini iz okoline mogu uzrokovati nakupljanje kilograma. 

  • Zdravlje

  • 10. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 0

Neki stručnjaci navode da je korijen problema to što toksini iz kozmetike, hrane, sredstava za čišćenje i, općenito, iz okoliša preopterećuju prirodnu regulaciju težine tijela.

Još je gora stvar što se povezuju i s nastankom dijabetesa, jer ometaju sposobnost tijela da regulira šećer i metabolizira holesterol, što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije.


Visoki nivoi toksina narušavaju ravnotežu hormona


Mnogi pretili ljudi u organizmu imaju visoke nivoe toksina. 

Jedan od razloga je što se toksini akumuliraju u masnim ćelijama. Zbog povećanja broja toksina, raste i masno tkivo. 

Toksini narušavaju hormonsku ravnotežu i ometaju endokrini sistem. 

Na hormone djeluju tako da minimiziraju, blokiraju, povećavaju ili smanjuju njihovo djelovanje. 

Najpogođenije vrste hormona su estrogen, hormoni štitne žlijezde, testosteron, kortizol i inzulin. Čim se jedan poremeti, to se odražava i na druge hormone. 

U Americi je opasnost od tih toksina prepoznata i na nacionalnom nivou.

Nedavno su američke glavne zdravstvene institucije počele istraživati utjecaj različitih toksina na zdravlje te mnoge od njih svrstale u grupu obesogena – tvari koji uzrokuju debljanje.


Toksini koji mogu stvarati probleme s težinom


Bisfenol A

Bisfenol A ili BPA koji se često koristi u plastičnoj ambalaži, poznat je po tome da utječe na estrogen i nivo inzulina. 

Pesticidi

Pesticidima se tretiraju usjevi, a zatim putem hrane i pića ovi toksini dolaze u naš organizam. Mnogi istraživači povezuju ih s inzulinskom rezistencijom, metaboličkim sindromom i gojaznošću.

Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači gori su od šećera, jer su ove umjetne hemikalije povezane sa mnogim nuspojavama, među kojima je i hipotireoza - usporeni rad štitnjače.

Glukozno-fruktozni sirup 

Ovaj sirup uzrokuje promjene na jetri povećanjem količine glukoze koju apsorbira, čime ona žudi za još više šećera. Ovaj proces ubrzava inzulinsku rezistenciju i gojaznost te vodi ka rezistenciji hormona leptina koji kontrolira apetit. Čest je sastojak mnogih prerađevina i umaka, zbog čega je potrebno posebnu pažnju obratiti na sastav želite li ga izbjeći.

Ftalati

Ftalate sadrže mnogi mirisni osvježivači, svijeće, deterdženti i kozmetika. Poznato je da smanjuju testosteron u mišićima, što doprinosi debljanju.

Hidrogenizirana ulja 

Hidrogenizirana ulja poznata su i kao transmasnoće. Nastaju procesom kojim se biljna ulja pretvaraju u toksičnu hranu koju tijelo ne prepoznaje. Opasna su za metabolizam, povećavaju holesterol i rizik od inzulinske rezistencije.

Rafinirani šećer i ugljikohidrati

Ova vrsta hrane brzo se apsorbira u krvotok uzrokujući brzi rast šećera u krvi i visoku potrebu za inzulinom. Tokom rafinacije žitarice gube vlakna, vitamine i minerale, pri čemu postaju hrana sa minimalnom nutritivnom vrijednošću.

Kako pomoći?

Prepoznamo li prijetnje koje nam dolaze sa svih strana mi kao individualci prvi moramo reći NE štetnim tvarima da bi pokrenuli promjene i u društvu.

Druga stvar koju možete učiniti jeste provoditi redovno čišćenje organizma čišćenjem jetre, bubrega i crijeva.

Koraci koje možete poduzeti već danas 

Konzumirajte što više cjelovitih i svježih namirnica, a izbjegavajte konzerviranu, rafiniranu i gotovu hranu.

Što više izbjegavajte plastičnu ambalažu.

Pijte filtriranu vodu.

Puno se krećite i boravite u prirodi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...