OTVORENI "RAT" DVIJE BOLNICE: Je li zdravstveni sistem u KS pred kolapsom ili je…

Sve što građani Kantona Sarajevo, a i nekih drugih kantona čiji se građani liječe u Sarajevu trebaju i žele, naročito u doba pandemije je funkcionalan sistem. Umjesto toga dobijaju otvoreno prepucavanje dvije bolnice o tome ko je više radi i ko je kriv za probleme u zdravstvu.

  • Društvo

  • 17. Avg. 2020  17. Avg. 2020

  • 1

Umjesto da pacijenti budu prioritet, da se institucionalni animoziteti ostave po strani sve je učestalija rasprava, verbalni napadi jednih i odgovori drugih o tome ko bolje radi, ko podnosi veći teret pandemije, ko je kočnica zdravstvenog sistema, a ko ne - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ili Opća bolnica "Abdulah Nakaš".

KCUS spada u tercijarni nivo zdravstvene zaštite koji prima pacijente iz nekoliko kantona. Radi se o najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u državi s najvećim budžetom. Ipak ono što se može čuti u javnim istupima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović jeste tvrdnja da ta ustanova podnosi najveći teret pandemije, piše Klix.

Paralelno s KCUS-a dolaze poruke i kritike na račun Opće bolnice da ta ustanova "konstantno uslovljava i traži izgovore". Zamjeraju im i da nemaju izolatorija, a generalne zamjerke su da primarni (domovi zdravlja) i sekundarni nivo (Opća bolnica) zdravstvene zaštite trebaju podnijeti veći teret. Takva tvrdnja izrečena je nedavno i na sjednici Predsjedništva SDA.

S druge strane iz Opće bolnice odgovaraju da je zbog KCUS-a zdravstveni sistem slomljen, da je više od 1.000 kreveta u toj ustanovi prazno a da se traže neki alternativni smještaji. Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović naglašava da imaju hiljade primljenih i tretiranih pacijenata te da rade punim kapacitetom.

U međuvremenu improviziran je izolatorij u studentskom domu na Bjelavama kojim direktno neće upravljati nijedna ustanova, već je kao kompromis dogovoreno da više ustanova delegira određeni broj svojih kadrova. KCUS je odmah odbio da preuzme taj ozolatorij pravdajući to činjenicom da već imaju prebukiran izolatorij na Podhrastvoima, koji je jedini izolatorij u Sarajevu. A iz Opće bolnice su poručili da nemaju kapacitet da sami vode novoformirani izolatorij u studentskom domu.

Prošle sedmice je premijer FBiH Fadil Novalić kazao da će inicirati da se u svakoj bolnici formira izolatorij. Takvi potezi dolaze pet mjeseci nakon prvog slučaja koronavirusa u našoj zemlji.

A šta su građani dobili? Do danas ne postoji uhodan sistem puta pacijenta, ne postoji povjerenje u zdravstveni sistem, a tome još više doprinosi otvoreni verbalni rat dvije velike bolničke ustanove u glavnom gradu BiH. Sve što građani žele je funkcionalan sistem, a na tom putu su dobili institucionalnu krizu koja dodatno pojačava nepovjerenje.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...