TEHERANU SE NE PIŠE DOBRO: Trump naredio Pompeu da od Ujedinjenih naroda zatraži hitno uvođenje...

Ranije je SAD prijetio kako će, ako rezolucija ne bude usvojena, vratiti sve sankcije UN-a Iranu koristeći odredbu nuklearnog dogovora iako je Washington 2018. godine odustao od iranskog nuklearnog sporazuma.

  • Svijet

  • 20. Avg. 2020  20. Avg. 2020

  • 0

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako je državnom sekretaru Mikeu Pompeu naredio da u New Yorku od UN-a zatraži da Iranu budu ponovo uvedene sve sankcije koje su suspendirane, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Prema njegovim riječima, Pompeo će danas otputovati u New York, gdje će iznijeti taj zahtjev, i optužio zvanični Teheran da se u velikoj mjeri ne pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Trumpova administracija želi da Iranu ponovo budu uvedene sve sankcije, koje su ublažene na osnovu tog sporazuma koji je Teheran postigao s najvećim svjetskim silama.

„Iran nikada neće imati nuklearno oružje“, poručio je Trump.

Agencija AP navodi kako Trumpov zahtjev dolazi nakon njegovog neuspjelog pokušaja da produži embargo na uvoz oružja Iranu.

„Razumna rezolucija“

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je prošle sedmice američku rezoluciju o produžavanju embarga na prodaju oružja Iranu, koji istječe u oktobru.

Tada je Pompeo rekao kako Vijeće, u kojem se nalaze velike svjetske sile (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska), „nije uspjelo ispuniti svoju suštinsku misiju, a to je održavanje međunarodnog mira i sigurnosti“.

On je kazao i kako je ta svjetska institucija odbacila „razumnu rezoluciju o produžavanju embarga Iranu koji važi trinaest godina“ i time je otvorila put toj državi „koja podržava terorizam“ da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez ograničenja UN-a.

Ranije je SAD prijetio kako će, ako rezolucija ne bude usvojena, vratiti sve sankcije UN-a Iranu koristeći odredbu nuklearnog dogovora iako je Washington 2018. godine odustao od iranskog nuklearnog sporazuma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...