DRAMA U SVEMIRU: Na ruskom dijelu ISS-a uočeno mikrocurenje kisika...

Osoblje Međunarodne svemirske stanice (ISS) prijeći će tokom naredna tri dana na servisni modul “Zvijezda”, saopćeno je iz ruske svemirske agencije Roskosmos.

  • HiTec

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 0

Ranije je iz Roskosmosa rečeno da su uređaji u ruskom dijelu ISS-a detektirali mikrocurenje kiseonika, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

Zbog toga će osoblje prijeći na modul “Zvijezda” kako bi se obezbijedila kontrola pritiska u američkom dijelu stanice.

Zajednička odluka dva tima

Roskosmos je pojasnio da ova procedura predstavlja zajedničku odluku timova u ruskom i američkom dijelu ISS-a.

Letjelica Sojuz sa dvojicom ruskih kosmonauta i jednim američkim astronautom pristala je početkom aprila na ISS, ostavivši za sobom Plavu planetu zahvaćenu pandemijom koronavirusa.

Rusi Anatolij Ivanjišin i Ivan Vagner te Amerikanac Chris Cassidy stigli su na ISS otprilike šest sati nakon lansiranja s ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Tročlana posada ostat će šest mjeseci na ISS-u.

Trojica novopridošlih astronauta pridružila se ekipi koja je već boravila na ISS-u i koja se vratila na Zemlju 17. aprila.

Astronauti NASA-e Jessica Meir i Andrew Morga te ruski kosmonaut Oleg Skripočka prizemljili su se na tlo 17. aprila u 10.16 sati po lokalnom vremenu (14.16 sati po srednjoevropskom vremenu).

Njihova kapsula Sojuz sletjela je na padobranu s narandžasto-bijelim prugama, 150 kilometara jugoistočno od Žezkazgana u centralnom Kazahstanu, ostavivši na ISS-u njihove kolege koje su im se pridružile sedam dana ranije.

Sedam šetnji u svemiru

Morgan je okončao 272-dnevnu misiju tokom svog prvog leta u svemir.

Izveo je sedam šetnji u svemiru, od kojih su četiri imale za cilj da poboljšaju i produže život alfamagnetskog spektrometra stanice, koji traga za dokazima tamne materije u svemiru.

Meir i Skripočka proveli su 205 dana u svemiru, dok je Meir izvela prvo od tri hodanja u svemiru isključivo ženske posade s kolegicom Christinom Koch, koja se vratila iz svemira u februaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...