OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Napravite slane kifle kao iz pekare i oduševite ukućane… (VIDEO)

Naš današnji recept nastaje za sat vremena, a kifle nestaju u trenu.

  • Gastro

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 0

SASTOJCI

250 ml mlijeka
1 kaškica šećera
40 g svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 jaja
2 jogurta (2 x 200 g)
3 kašike šećera
3 kašike ulja
1 kašikica soli

Za preljev:

voda i sol

PRIPREMA

U posudu sipajte toplo mlijeko i dodajte kašikicu šećera i razmrvljeni kvasac. Sastojke dobro pomiješajte i ostavite 5-10 minuta na toplom mjestu da smjesa nadođe.

U veliku zdjelu stavite obje vrste brašna i redom dodajite prašak za pecivo, šećer, ulje, sol, jogurt i lagano umućena jaja.

Na kraju dodajte i nadošli kvasac i mijesite rukom dok se ne stvori glatko, kompaktno tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i premijesite još malo.

Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u veću najlonsku vrećicu. Zatim istisnite zrak te je zavežite i stavite u frižider na najmanje 4 sata.

Nakon toga, tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i podijelite. Jednu polovicu vratite u vrećicu i u frižider, a od druge formirajte kifle.

Tijesto podijelite na komadiće iste veličine. Ako želite manje kifle, smanjite težinu na 50 g po kifli.

Pripremite jedan pleh obložen pek-papirom, valjak za tijesto ili malu oklagiju i jednu šoljicu s vodom i kistom.

Od komadića tijesta formirajte loptice, malo ih uvaljajte u brašno i stavite na stranu.

Zatim pomoću male oklagije ili valjka za tijesto svaku lopticu tanko razvaljajte u obliku ovala. Pobrašnite slobodno ako vam se tijesto prilikom valjanja lijepi za podlogu. 

Svaki oval premažite malo s vodom, čvrsto zarolajte i redajte u pleh. Kad ste napunili pleh, prekrijte kifle i ostavite ih 15-20 minuta da nadođu.

U međuvremenu zagrijte rernu na 230 stepeni i pripremite premaz.

Kifle, nakon što su nadošle, kratko prije pečenja pošpricajte vodom i pospite solju. Kifle pecite na 230 stepeni 12-14 minuta. Ako vam se desi da kifle brzo potamne s gornje strane, samo ih prekrijte aluminijskom folijom i nastavite da pečete najmanje 11 minuta.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...