BIDEN NA METI RUSKIH HAKERA: "Microsoft" upozorio da je riječ o istoj grupi koja je napala Hillary Clinton

Grupu koju mnogi cyber istraživači nazivaju "Fancy Bear", kontrolira ruska vojna obavještajna agencija.

  • Svijet

  • 12. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 0

Kompanija "Microsoft" nedavno je upozorila jednu od glavnih savjetodavnih firmi američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena da je na meti sumnjivih ruskih državnih hakera, objavila je agencija Reuters. 

Pozivajući se na četvero ljudi upoznatih s time, Reuters navodi kako je cilj pokušaja hakiranja bilo osoblje u firmi SKDK sa sjedištem u Washingtonu, a riječ je o firmi za strategiju i komunikaciju kampanje, koja u protekla dva mjeseca sarađuje s Bidenom i drugim istaknutim demokratima.

"Microsoft" je identificirao osumnjičenu hakersku grupu kao istu koju američka vlada krivi za ulazak u kampanju bivše demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i propuštanje e-pošte njezinog osoblja, navela su dva izvora.
Grupu koju mnogi cyber istraživači nazivaju "Fancy Bear", prema izvještajima američke obavještajne zajednice objavljenima nakon izbora 2016. godine, kontrolira ruska vojna obavještajna agencija.  

Osoba upoznata s odgovorom firme SKDK na pokušaje hakiranja izjavila je kako hakeri nisu uspjeli pristupiti mrežama, koje su uspješno odbranjene.

Američke obavještajne agencije podigle su uzbunu zbog mogućih pokušaja stranih vlada da se umiješaju u predsjedničke izbore u novembru.

Istrage bivšeg posebnog savjetnika Roberta Muellera i obavještajnog odbora Senata zaključile su da su se Rusi umiješali u predsjedničke izbore 2016. godine kako bi pokušali pomoći republikancu Donaldu Trumpu da bude izabran. 

"Microsoft" i firma SKDK nisu željeli ništa komentirati, dok su iz Bidenove kampanje saopćili kako imaju saznanja o pokušaju hakera da pristupe adresama e-pošte koja nije povezana s kampanjom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe kao "glupost". Moskva je više puta poricala da se hakiranjem miješala u izbore u drugim zemljama.

Amefički mediji pišu da je, nakon nekoliko mjeseci neizlaganja javnosti, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u petak  prvi put sudjelovao na velikom javnom skupu.

Iskusni političar Joe Biden (77) davno je empatiju izabrao kao jedan od motiva svoje kampanje. Ali, Covid-19 poremetio mu je planove i zatvorio ga u Wilmintonu, u Delawareu, što je pružilo priliku njegovom mnogo aktivnijem protivniku Donaldu Trumpu da ga optuži da se skriva i dovede u pitanje njegovo zdravlje i mentalnu sposobnost.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...