TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Ovo su najveći potrošači baterije vašeg mobitela, evo kako ih isključiti, odmah…

Pred vama je pregled najvećih potrošača baterije u pametnim telefonima.

  • HiTec

  • 13. Sep. 2020  13. Sep. 2020

  • 0

Ekran

Ekran troši više električne energije nego bilo koja druga komponenta vašeg pametnog telefona. Općenito gledano, ekran može utjecati na trajanje baterije na četiri načina.

Prvo, što je ekran veći, to će trebati više električne energije. Drugo, što je veća rezolucija ekrana, to će biti zahtjevniji prema procesoru, a za to će trebati više struje.

Treće, što je svjetlina ekrana veća, to je opterećenje baterije veće. I četvrto, što je frekvencija osvježavanja veća, to je opterećenje procesora veće, pa vrijedi slično kao i kod rezolucije.

Bežična povezanost

Signal za telefonsku vezu, mobilni internet, Wi-Fi, Bluetooth, GPS... Vaš pametni telefon gotovo sigurno praktično stalno koristi barem jednu bežičnu vezu, ako ne i nekoliko njih odjednom.

Svaka od njih predstavlja značajno opterećenje za bateriju pa ih trebate isključivati kad ih ne koristite. To se naročito odnosi na Bluetooth i GPS.

Također, slabi signal za bilo koju od njih povećava potrošnju baterije jer vaš uređaj stalno pokušava provjeriti postoji li bolja veza.

Procesor i prateći hardver

Noviji procesori i čipseti u pravilu su manji, brži i energetski učinkovitiji od prethodnika, a i manje se zagrijavaju. Treba redovno nadograđivati softver za tu vrstu hardvera kako bi se upogonila bolje optimizirana rješenja i smanjilo opterećenje baterije.

Kamere

Kamere cijede bateriju smartfona na više načina, ali najveći dio otpada na korištenje procesora i ekrana. Kod novijih modela djelomični krivac je i ugrađena naknadna obrada fotografija koja dodatno troši resurse procesora.

Video je također prilično intenzivan potrošač, naročito ako je u rezoluciji 4K. Stoga zatvarajte kameru kada je ne koristite, kao i aplikacije koje se u velikoj mjeri oslanjaju na nju, poput primjerice Snapchata.

Ostali hardver

Druge komponente ne mogu se mjeriti sa ekranom i procesorom po potrošnji energije, ali to ne znači kako nemaju utjecaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...