ŠOKANTNO PRIZNANJE DONALDA TRUMPA: „Želio sam ubiti Assada, ali se tome protivio…“

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je 2017. godine želio izvršiti atentat na sirijskog čelnika Bashara al Assada, ali da se tadašnji ministar odbrane Jim Mattis usprotivio toj operaciji.

  • Svijet

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 1

"Radije bih ga uklonio. Sve je bilo spremno za to", rekao je Trump u emisiji "Fox & Friends".

"Mattis nije želio to učiniti. Mattis je bio veoma precijenjen general i pustio sam ga da ode."

Ta otkrića podupiru izvještaje iz knjige novinara "Washington Posta" Boba Woodwarda, koji se proslavio kada je, zajedno s Carlom Bernsteinom, otkrio aferu Watergate zbog koje je predsjednik Richard Nixon podnio ostavku.

Woodwardovu knjigu "Fear: Trump in the White House" ("Strah: Trump u Bijeloj kući"), objavljenu 2018. godine, Trump je nazvao izmišljotinom.

"O tome se nikada nije čak ni razmišljalo", rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu 2018. komentirajući navode da je htio ubiti Asada.

Trumpova izjava u utorak bila je dio kritika na račun Mattisa, kojeg je predsjednik nazvao "velikim čovjekom" kada ga je postavio na čelo Pentagona da bi se kasnije njih dvojica razišla u mišljenjima, a umirovljeni general je na kraju podnio ostavku krajem 2018.

Trump je, navodno, razmišljao o atentatu na Asada nakon što je sirijski čelnik pokrenuo hemijski napad na civile u aprilu 2017.

Američki čelnik rekao je da bi američke snage trebale "ući" i "ubiti" Assada, napisao je Woodward u svojoj knjizi.

Prema riječima novinara, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se saradniku i rekao: "Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo mnogo odmjereniji."

"Smatrao sam da on (Assad) nije dobra osoba i imao sam priliku ukloniti ga, ali je Mattis bio protiv toga", rekao je Trump.

"Mattis je bio protiv većine tih stvari."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...