NEVJEROVATAN PLAN ČUVENOG PROIZVOĐAČA AVIONA: "Airbus" otkrio kako će ubuduće avioni letjeti da bi uštedjeli gorivo… (VIDEO)

"Airbusovi" inžinjeri osmislili su način kako uštedjeti gorivo na širokotrupnim putničkim avionima, a ideju su dobili iz životinjskog svijeta.

  • HiTec

  • 17. Sep. 2020  17. Sep. 2020

  • 0

Jednako kako ptice na duge letove odlaze u formacijama, tako bi i njihovi avioni trebali iskorištavati turbulencije u zraku koje ostavlja letjelica ispred njega. Projekt koji su pokrenuli kako bi istražili mogućnosti takvog leta, naziva se Fello’fly, a smatra se kako bi mogao donijeti uštede na gorivu i emisijama ugljendioksida od oko 5 do 10 odsto.

Međutim, dovođenje velikih putničkih aviona u formaciju u kojoj bi oni letjeli tako blizu jedan drugome, predstavlja nove izazove pa je "Airbus" okupio tim stručnjaka i sarađuje s avioprijevoznicima i pružaocima navigacijskih usluga kako bi pokušao realizirati svoje planove. Prijevoznici bi trebali svakoga dana pronalaziti rute koje su pogodne za spajanje tako da dva ili više aviona dijele istu rutu u isto vrijeme, dok bi kontrola leta bila zadužena za siguran let širokotrupnih Airbusa u uskoj formaciji, prenosi "Bug".

Avioni bi se "spajali" na određenim tačkama iznad okeana. Kontrola leta davala bi im upute kada se i kako na siguran način približiti, a da i dalje ostanu na propisanim razmacima, s tim da vertikalna separacija ne smije biti manja od 1.000 stopa (300 metara) kao i inače. Kada se avioni približe jedan drugome na manje od tri kilometra, započeo bi proces sigurnog susreta u kojem bi pilot vodećeg aviona predvodio "jato", dok bi onaj iza njega bio zadužen za ulazak u idealnu poziciju koja donosi uštedu goriva.

Procjenjuju da bi u komercijalnu avijaciju ovaj program mogao biti uveden do 2025. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...