TEKTONSKE PROMJENE NA BLISKOM ISTOKU: Sjedinjene Američke Države imaju velike planove, Katar dobija poseban status...

Sjedinjene Američke Države nadaju se kako će moći nastaviti sa planovima o imenovanju Katara značajnim saveznikom koji nije u sastavu Sjevernoatlantske alijanse (NATO), što je status koji stranim državama donosi koristi u odbrambenoj trgovini i sigurnosnoj saradnji s Washingtonom, kazao je u četvrtak viši američki zvaničnik.

  • Svijet

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

„Nadamo se kako ćemo nastaviti pri određivanju Katara kao značajnog saveznika van NATO-a“, rekao je tokom konferencije za medije Timothy Lenderking, američki zamjenik pomoćnika državnog sekretara za odnose sa Zaljevom.

Američki i katarski zvaničnici, među kojima su državni sekretar SAD-a Mike Pompeo i katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al Thani, susreli su se u Washingtonu ranije ove sedmice.

Spomenuti status većeg saveznika izvan NATO-a (major non-NATO ally, MNNA) daje određenoj državi bolji pristup američkoj vojnoj opremi i tehnologiji, uključujući besplatne viškove, ubrzanu obradu izvoza i prioritetnu saradnju na treningu.

Trenutno 17 država ima ovaj status, među kojima su zaljevske države Kuvajt i Bahrein, gdje se nalazi Peta flota američke mornarice.

Normalizacija s Izraelom

Katar, u kojem se nalazi najveća američka baza na Bliskom istoku, blokiran je od 2017. godine usljed spora sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom. Kvartet je blokadom prekinuo diplomatske, ekonomske i saobraćajne veze s Katarom, koga optužuju da podržava „terorizam“. Doha kategorički negira ove optužbe.

Washington, koji ima jake veze sa svim državama koje su dio spora, smatra sukob kao prijetnju naporima administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da suzbije utjecaj Irana i bori se za jedinstvo.

Vijesti o mogućem određenju Katara kao MNNA države dolazi nakon što su dvije države Zaljeva – Bahrein i UAE – potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom, koje je isposlovao SAD.

Ove dogovore s Izraelom Palestinci du vidjeli kao „izdaju“.

Katar je odbacio normalizaciju odnosa s Izraelom, kazavši kako to „ne može biti rješenje“ izraelsko-palestinskog spora.

(Al Jazeera/Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...