NIKŠIĆ ODUŠEVIO ČOVIĆEVE MEDIJE: „Komšić ne priznaje ni Ustav ni državu. Ukidanje konstitutivnosti dovelo bi do raspada BiH“

Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, osvrnuo se na svom Facebook profilu na stavove Željka Komšića u kojima otvoreno zagovara uvođenje građanskog modela u našoj zemlji i napuštanje principa konstitutivnosti kao zastarjelog modela, nastalog u Sovjetskom savezu, kao vida rješavanja nacionalnog pitanja, koji je potpuno neadekvatan euroatlantskim integracijama, kojima teži Bosna i Hercegovina.

  • Mini market

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 4

Nikšić je ovakve stavove Komšića okarakterisao kao „jedan posve novi moment u bh. politici“, a zatim je ustvrdio i da „Komšić svojim generalnim negiranjem konstitutivnosti ne negira samo važeći Ustav Bosne i Hercegovine niti time negira konstitutivnost samo Hrvatima, već Komšić negira konstitutivnost svima ostalima, pa i samim Bošnjacima“, što je oduševilo hercegovačke portale pod kontrolom Dragana Čovića i HDZ-a pa su Nikšićevi stavovi ubrzo osvanuli na njihovim naslovnicama.

Nikšić se pitakako Bošnjaci na to gledaju ili su trenutno posve zaslijepljeni negiranjem konstitutivnosti Hrvatima i negiranjem cjelokupnog dejtonskog Ustava (kuda ih vodi vizionar Komšić) da ne vide da se tim negiranjem i njima gubi tlo konstitutivnosti pod nogama pa tako svi u istu jamu padaju”.

Zvuči nevjerovatno da Nikšić, uprkos nizu studija, pristaje na diskurs kojim se često služe Milorad Dodik i Dragan Čović, tvrdeći da su Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog sporazuma.

“Ja znam o čemu Komšić priča, ali on kao da zaboravlja činjenicu da je on član predsjedništva jedne države čiji su Ustav u Daytonu, kao Aneks 4 Mirovnog sporazuma, potpisala druga dva predsjednika, druge dvije države, kao garancija miru, stabilnosti i jednakopravnosti naroda unutar BiH. Komšić zaboravlja da su te dvije države danas suverene, jedna od njih je ravnopravna članica EU, a da je Komšić samo jedan od trojice rotirajućih predsjednika države u kojoj je više od njih trojice – visoki predstavnik”, ističe Nikšić na svome Facebook profilu.

Nikšić smatra da ukidanje konstitutivnosti može biti i veliki korak nazad za BiH, pogotovo, kako kaže, ako ga Komšić, kao i sve do sada, želi provući “na mala vrata”, na prevaru, na “trehu”,  "zakukuljeno - zamumuljeno, samo ne otvoreno i transparentno da sva javnost zna o čemu se, zapravo, radi”.

Dalje, Nikšić tvrdi da Komšić ne priznaje ni Ustav, ni državu, ni konstitutivne narode.

“Da, doživjeli smo i to da jedan član Predsjedništva BiH ne samo da negira Ustav BiH, već jednom čitavom (po tom istom Ustavu) konstituirajućem narodu, praktično, negira jednakopravnost. Pošto se radi o njegovom vlastitom narodu, onda bi se sve to inaćenje moglo svesti na osobnu razinu, a time i na osobni interes. U tom slučaju, ako je to sve zbog fotelje, onda se radi o diktatoru jednog posebnog tipa. Nije riječ o 'državi u državi', već o ‘diktaturi među diktaturama’”, tvrdi, između ostalog, Nikšić.

Povlačeći paralele, Nikšić je ponovo krenuo Dodikovim tragom pa je upitao kakve bi bile posljedice uvođenja građanskog uređenja u BiH i pravila “jedan čovjek – jedan glas”. 

“Zar to nije ista ona “krvava bajka” raspada SFR Jugoslavije? Zar to nije isto ono o čemu je sanjao “najbrojniji narod” SFR Jugoslavije?”, pita se Nikšić i odgovara da bi, u slučaju uspostave građanske države, došlo do toga da bi većinski narod preko liberalne demokratije počeo uvoditi koncept svoje nacionalne države Bosne i Hercegovine, tj. počeo nametati svoju etnokraciju i proizvoditi druge narode u manjine.

Nikšić zatim zaključuje da bi navedeni scenarij doveo do pozivanja manjine na kolektivna ljudska prava, u koja spadaju pravo na samoodređenje i pravo na otcjepljenje. U konačnici, Nikšić zaključuje da bi pokušaj zaustavljanja otcjepljenja bio tretiran kao agresorski čin, aludirajući, valjda, na raspad Jugoslavije, što je i Dodikov često isticani argument.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...