"AIRBUS" OTKRIO PLANOVE ZA BUDUĆNOST: Pogledajte u kakvim će se avionima putnici uskoro voziti… (VIDEO)

Do 2035. godine, prema najnovijim najavama, Airbus ima plan da u pogon pusti cijelu flotu ekološki prihvatljivih aviona koji ne bi ispuštali štetne plinove.

  • HiTec

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Kako bi ostvarili taj ambiciozni cilj, trenutno razmatraju čak tri koncepta u okviru projekta ZEROe, a svi oni dobivali bi struju iz vodikovih ćelija, a bili bi pogonjeni modificiranim mlaznim motorima koji koriste vodik kao osnovno gorivo. Ovo je još jedna "zelena" inicijativa "Airbusa" nakon nedavno objavljenog plana za organiziranje letova putničkih aviona u formacijama.

Tri koncepta "Airbus" je pozicionirao u različite segmente. Prva dva donose tradicionalni izgled i namijenjeni su za srednje duge rute. Najveći od njih je putnički avion sa mlaznim turboventilatorskim motorom, nešto većim i fleksibilnijim krilima te mjestom za oko 200 putnika i dosegom od oko 2.000 nautičkih milja. Drugi bi bio avion upola manjeg dometa i namijenjen za prijevoz do 100 putnika, a pogonila bi ga dva hibridna turbopropelerska motora na vodik.

Treći koncept, ovdje nazvan Blended-Wing Body, spaja funkcije krila i trupa aviona, otprilike kao nedavno viđeni eksperimentalni model s nizozemskog univerziteta TU Delft. Sva tri koncepta imala bi ugrađene spremnike za tekući vodik, koji se energetskom gustoćom i karakteristikama razlikuje od kerozina, pa cijeli avion mora biti koncipiran oko takvog spremnika. To će promijeniti i finalni izgled putničkih aviona budućnosti, kažu iz "Airbusa".

Ako se tehnologija vodikovog pogona nastavi razvijati kao do sada, prvi modeli vodikom pogonjenih letjelica mogli bi u upotrebu biti pušteni 2035. godine. Kako bi se to ostvarilo, kompanija će morati s razvojem krenuti već 2025. kako bi do kraja decenije imala funkcionalne prototipe u punoj veličini. Naravno, već sada moraju krenuti s testiranjem gorivih ćelija i modificiranih mlaznih motora koji mogu sagorijevati čisti vodik.

Ovaj ambiciozni i potencijalno revolucionarni plan djelimično je finansiran sredstvima francuskih vlasti, koje su u sklopu programa oporavka avioindustrije izdvojile 15 milijardi eura za ulaganje u nove tehnologije. Među njima je i izrada ugljično neutralnog aviona do 2035. pa je "Airbus" prihvatio tehnološki izazov i najavio da će upravo oni proizvesti ZEROe, prvi na svijetu komercijalni putnički avion bez štetnih emisija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...