KRALJICA ZAPREPAŠTENA POTEZIMA HARRYJA I MEGHAN: "Prekršili su ugovor, ovo će im se OBITI O GLAVU!"

Kraljevski dvor u Velikoj Britaniji ozbiljno razmatra kako se dodatno distancirati od "odmetnutog" para, princa Harryja i Meghan Markle, u još jednoj epizodi "Megxit" skandala koji je, navodno, zgrozio kraljicu Elizabetu II.

  • Show

  • 27. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

Princ i njegova supruga, vojvotkinja od Sussexa, su se, prema tvrdnjama kraljičinih bliskih saradnika, nedopustivo svrstali na jednu stranu u predstojećim američkim predsjedničkim izborima, što je suprotno pravilu da britanska kraljevska obitelj u takvim situacijama mora ostati neutralna.

U svojoj videoporuci, piše Daily Mail, Harry i Meghan američke su birače pozvali da "odbace govor mržnje, lažne informacije i negativnost na internetu u ovim, najvažnijim izborima u našem životu", što je shvaćeno kao njihov udar na aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

'Ovo će mu se obiti o glavu'

Slučaj Harryjevog i Meghaninog izlaska iz kraljevske obitelji izazvao je niz nedoumica, a među njima je i ona kako se par mora ponašati. Prema sporazumu koji je dogovoren u martu kada je par formalno napustio svoje kraljevske dužnosti, obvezali su se da će učiniti sve kako bi se držali vrijednosti Njezina veličanstva, kraljice Elizabete II.

Ipak, to su obećanje sada prekršili.

- Kraljevska obitelj je u nevjerici zbog toga i niko ne zna kako će sve završiti - otkrio je izvor blizak obitelji. Neimenovani izvori za Daily Mail su rekli kako bi ovaj incident mogao dovesti do dodatnog zahlađenja odnosa između Harrya, Meghan i dvora. Pozivajući se na ugledni Times, Daily Mail objašnjava kako je kraljica pristala revidirati sporazum s Harryem nakon godinu dana od njegova odlaska, te mu se smiješila dužnost glavnog kapetana Kraljevske mornarice, jedna od dužnosti koju je kraljica ostavila upražnjenom za slučaj da se odmetnuti princ poželi vratiti u okrilje porodice. No, taj bi dogovor sada mogao pasti u vodu.

- Vrata su mu bila otvorena. Poznato je da mu je mornarica draga i da bi mu ta pozicija odgovarala, no to će sada biti vrlo teško postići. Princu će se ovo obiti o glavu - rekao je jedan sugovornik.

Upitna je i Harryeva i Meghanina uloga predsjednika i dopredsjednice kraljičinog Commonwealth fonda, a razmatra se i mogućnost da im se oduzmu sve kraljevske titule. Oni ih, naime, još uvijek službeno nose iako se njima ne smiju koristiti. Drugi izvori vjeruju kako je oduzimanje titule nemoguće jer se to nije dogodilo čak ni Edvardu VIII kad je abdicirao. 

Ipak, jasno je da su komentari para, koji živi u Los Angelesu, ozbiljno naljutili kraljicu koja se pita što će reći Donaldu Trumpu svrati li u službeni posjet, javlja Daily Mail.

Trump: 'Ne sviđa mi se Meghan'

Par se oglasio preko svog glasnogovornika izjavivši kako njihov komentar nije bio namijenjen svrstavanju ni na koju političku stranu niti nekog kandidata, već poziv na dostojanstvo.

- Vojvoda od Sussexa govorio je o tonu političkih debata. Nije govorio ni o jednom kandidatu ili kampanji - tvrde. Dodaju da je Harry pozvao na pristojnu komunikaciju na internetu te je Amerikancima uputio apel da ne nasjedaju na negativnosti koje im se serviraju, a ne da se svrstao na stranu Joea Bidena.

Analitičari ipak smatraju kako su svojim izjavama, upućenima netom prije američkih izbora, "prevršili mjeru", a više je nego očito da je i Trump shvatio poruku te se nedugo nakon videosnimke obrušio na Meghan Markle.

- Ne sviđa mi se ona. Mogu samo reći, a siguran sam da je to već čula, da Harryu s njom želim mnogo sreće jer će mu trebati - poručio je Trump.

Stroga pravila političke neutralnosti

Politička neutralnost dvora u Ujedinjenom Kraljevstvu ide toliko daleko da članovi Kraljevske obitelji ne glasaju na izborima, iako im to ne brani ni jedan zakon, jer bi se to smatralo kršenjem neutralnosti. Kraljica održava redovite sastanke s ministrima, no njezine riječi nikada ne izlaze u javnost. Stoga je čak i njezin komentar uoči škotskog referenduma 2014., kada je samo blago rekla da "glasači moraju pomno razmisliti o svojoj budućnosti", označena kao neuobičajena intervencija u politički život. 

Članovi Kraljevske obitelji radije se angažiraju na manje političkim, a više društvenim temama, poput socijalne skrbi, humanitarnih akcija te podupiranja različitih razvojnih projekata. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...