TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI; PRVA HIBRIDNA GUMA: Kombinira segment koji nije punjen zrakom s drugim koji je punjen zrakom…

Proizvođač najavljuje da će ovaj proizvod zadržati sve prednosti gume punjene zrakom, a istovremeno će biti teže.

  • HiTec

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

Udruženje dizajnera u Americi (IDSA) dalo je svoju godišnju nagradu dvjema Kumhovim automobilskim gumama. Nagradu IDEA dobile su gume e-NIMF i e-TOPs. Prva guma je Kumhov koncept kojim se bave mnogi proizvođači, a to je guma koja nije punjena zrakom. Njezina karakteristika je mnogo duži radni vijek, a kad se gazni sloj istroši, lako se može zamijeniti novim. Na ovom tipu guma rade i proizvođači poput Bridgestonea i Michelina, koji najavljuju da će svoj model Uptis komercijalizirati već 2024. godine.

Druga Kumhova guma koja je još zanimljivija od prve je e-TOPs i vjerovatno je prva hibridna guma, koja kombinira segment koji nije punjen zrakom s drugim koji je punjen zrakom. Dio gume koji nije punjen zrakom, nalazi se na vrhu, uz gazni sloj. U Kumhu najavljuju da će ova guma zadržati sve prednosti gume punjene zrakom, a istovremeno će je biti teže probušiti.

Kumho razvija obje gume, a vidjet ćemo kad će ih pripremiti za serijsku ugradnju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...