FRONTALNI UDAR IZ HRVATSKE: Miroslav Tuđman napao Izetbegovića i Komšića, prijeti BLOKADOM euroatlantskih integracija BiH…

Miroslav Tuđman kazao je u razgovoru za "Direktno" da se "mora razgovarati" s obzirom na to da je "ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini loš".

  • Politika

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 13

Istaknuo je da je to obaveza Hrvatske, jer se, kao potpisnica Daytona, mora brinuti o tome. Osim toga, naglasio je i kako su "sudionici susreta jasna stvar, jer su nositelji, odnosno predstavnici konstitutivnih naroda".

Na pitanje hoće li biti pomaka nakon sastanka, Tuđman je odgovorio: "To vam je kao i ono pitanje 'čini li jedno zrno gomilu?' U jednom trenutku svi ti napori učinit će pomak. Malo je šansi za vjerovati da će nakon samo jednog sastanka nešto rezultirati, ali nužno je razgovarati te nužno je upoznati i bošnjačku stranu sa stajalištima Hrvatske, koja se u ovom slučaju podudara s hrvatskom stranom u BiH, jer zagovaraju iste interese i rješenja."

Prema tome, istaknuo je Tuđman, važno je da se "srpska i bošnjačka strana upoznaju sa stajalištima hrvatske politike i na čemu će ona inzistirati u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, a pogotovo ako BiH želi euroatlantske integracije".

"Izetbegović brani poziciju koja je na štetu Hrvata"

Upitan potencira li Izetbegović sukobe s Hrvatima ili samo brani prava Bošnjaka, Miroslav Tuđman kazao je da to nije "ili-ili".

Napomenuo je da je to "pozicija koja je u bošnjačkoj politici nazočna već 30 godina, a koja zagovara unitarnu Bosnu i Hercegovinu".

"I to je naprosto u suprotnosti s interesima druga dva konstitutivna naroda. Pogotovo s interesima Hrvata koji nemaju svoj entitet, odnosno svoje političko okruženje, gdje mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka", pojasnio je pa dodao da Izetbegović "brani poziciju koja je izravno na štetu Hrvata, a koja će posljedično biti i na štetu Bošnjaka", kazao je Tuđman za portal "Direktno".

Elementarna činjenica, prema njegovim riječima, je i spoznaja da su se sve višenacionalne države raspale devedesetih, odnosno one koje nisu osigurale demokratski razvoj svojim konstitutivnim narodima i "prema tome - takva unitarna BiH nema budućnost".

"Hrvatska ima obvezu inzistirati na promjenama Izbornog zakona..."

Nakon završenog susreta u ponedjeljak, oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je rekao kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj Izborni zakon.

Miroslav Tuđman je kazao da je Komšić "očigledno izvan suvremenog vremena i prostora". 

"Sa stavom Bošnjaka - ako je on istinit i dosljedan - da i oni podupiru orijentaciju Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije, Komšić onda mora znati da BiH mora ispuniti standarde i uvjete i Europske unije i one koje vrijede u NATO-u. Prema tome, Hrvatska kao članica EU - ne samo da može - nego ima obvezu i s tog stajališta inzistirati na promjenama Izbornog zakona kako bi se uspostavili demokratski odnosi u BiH te kako bi Hrvati kao konstitutivni narod mogli ostvarivati svoja konstitutivna prava", zaključio je Miroslav Tuđman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...