SVE JE BILA LAŽ: Epidemiolog Kon priznao da je u Srbiji bilo tri puta više umrlih od zvaničnog broja...

Vodeći epidemiolog Srbije Predrag Kon, gostujući u "Pregledu dana" "NewsMax Adrije", izjavio je da je, prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva u Srbiji nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno.

  • Regija

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Navodi i da je postojao i problem u informacionom sistemu. "Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni."

Semičnik NIN objavio je da je u julu, kada se Srbija suočavala s novim udarom koronavirusa, urađeno bar sto hiljada testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci. Kada je riječ o oboljelima, taj broj je umanjen, naveli su.

"Mora da se shvati  - postoji nešto što se primjenjuje u toku samog događaja. Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto - dakle negdje od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se vidjelo da postoji razlika između onoga što mi, na nivou Beograda, utvrđujemo kao slučajeve i posebno smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period. Tek za dva mjeseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti... Sada će da stignu ti podaci za juni. Ja sam obradio podatke do juna mjeseca. Do juna mjeseca, najkraće da vam kažem, tri puta je bilo više smrtnih slučajeva nego što je sistem, nego što je pismeno prijavljeno. To se dešava stalno..."

Kon je rekao da je problem računarski program. "Mi nikada nismo radili po tom sistemu, do sada nikada nije postojao ovakav sistem nadzora, mi imamo nešto drugo što redovno funkcioniše, ali sada je nemoguće da to funkcioniše, jer sada toga ima masovno i morate da se adaptirate."

Kaže da se u ovom slučaju razvio informatički sistem bez koga epidemiolozi nisu mogli da rade, naglašavajući da u početku nisu postojale Covid-ambulante i da oni nisu mogli da rade na prikupljanju podataka - posebno jer ti podaci nisu stizali "te prijave zaraznih bolesti - uopšte nisu stizale".

Kon navodi da je u svom istraživanju koristio mortalitetnu statistiku i DN2 obrasce i podatke iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Potvrda o smrti ima tri dijela - neposredni, osnovni i posredni uzrok smrti, naveo je, dodavši da one stižu poslije dva mjeseca.

Ono što se neposredno objavljuje, ono što je u informatičkom sistemu - to je jedna stvar, a izvod podataka iz pisanog sistema je druga, dodaje.

Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da na osnovu onoga što je pratio - sadašnji podaci koji se sada viđaju na stranici Covid.rs jesu vrlo približni i da, što se Beograda tiče, "on se uklapa u ovo". "Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne - to ćemo vidjeti tek kasnije."

Navodi da je u svom istraživanju - od marta do juna - našao 210 smrtnih ishoda kojima je upisano u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti Covid-19, a da je zvanično 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno. "Pored toga, našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i našao sam višak smrtnosti od neoznačene pneumonije - dakle, nebakterijske - 102 slučaja je bilo viška, ali ne možemo da su 102 bila od Covida-19, ali jedan znatan broj jeste", naveo je.

Kon kaže da kad se "ukupna smrtnost prati iz godine u godinu, pa se poredi prosjek prije 2020. i u višku smrtnosti za čitav taj period postoji 345 ljudi".

"Samo da se zna - to se dešava u svakoj epidemiji", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...