ŠAMARČINA VUČIĆU I DODIKU IZ WASHINGTONA: "Etničko čišćenje kulminiralo genocidom u Srebrenici!"

Republikanski kongresmen iz Daytona (Ohajo) Mike Turner predložio je Rezoluciju o Dejtonskom sporazumu, kojom se pozivaju vlasti u BiH da nastave s euroatlantskim integracijama i ustavnim reformama. Pored njega, sličnu rezoluciju predložio je još jedan senator iz Ohaja, demokrat Sherrod Brown.

  • Politika

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 1

U Rezoluciji je istaknuto da je Dejtonski mirovni sporazum pridonio okončanju rata u Bosni i Hercegovini i da je on donio prijeko potrebni mir.

“Etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni su kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zarobljeno i ubijeno”, navodi se u Rezoluciji.

Dalje se navodi kako Vlada SAD-a potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini.

“Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva, zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu", stoji u predloženoj Rezoluciji.

Ukoliko Rezolucija bude usvojena, američki Kongres SAD-a osudit će kršenje ljudskih prava koja su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom svijeta.

Rezolucijom će biti istaknuta važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma i podstiče se Vlada SAD-a da blisko sarađuje s vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom, posebno potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma Srbijom i Hrvatskom, kako bi se osiguralo potpuno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koja zahtijeva regionalnu saradnju.

alt

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...