DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ: "Elektroprivreda RS-a" optužuje “Zepter” da krade struju, uručen im je račun u iznosu od…

Preduzeću “Zepter International KD” iz Kozarske Dubice, u vlasništvu biznismena Milana Jankovića, poznatijeg kao Filip Cepter, uručen je račun od više od 40.000 maraka zbog krađe struje, saznaje portal CAPITAL.

  • Mini market

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

Zapisnik o neovlaštenoj potrošnji sačinjen je 12. marta ove godine, a račun je Cepterovom preduzeću uručen krajem juna.

Međutim, taj račun uprava “Zeptera” ne priznaje i pokušava da ga ospori pred Regulatornom komisijom za energetiku Republike Srpske (RERS), koja će u skraćenom postupku rješavati ovaj spor.

Kako se navodi u zaključku RERS-a, iz kompanije “Zepter international KD” su u svoju odbranu naveli kako je pogrešno obračunato 40.065,28 KM za neovlaštenu potrošnju.

Podnosilac zahtjeva navodi da se zapisnik o utvrđivanju neovlašćene potrošnje od 12.3.2020. godine odnosi na mjerno mjesto u ulici Đakoma Avakuma u Kozarskoj Dubici, a račun za neovlašćenu potrošnju je sačinjen za mjerno mjesto na adresi Cvijićeva bb, u Kozarskoj Dubici, na kojem je on takođe evidentiran kao krajnji kupac. Pored toga, podnosilac navodi i da je obračun neovlašćene potrošnje nepravilno sačinjen, s obzirom da na obračunate količine električne energije nisu primijenjeni odgovarajući tarifni stavovi i da je samo po tom osnovu oštećen za iznos od 10.851,22 KM”, navodi se u zaključku RERS-a.

Međutim, iz “Elektrodistribucije” u Kozarskoj Dubici tvrde drugačije. Kako su naveli u svom izjašnjenju po pitanju ovog spora, “Zepter” je registrovan kao krajnji kupac na dva naplatna mjesta, od kojih je neovlaštena potrošnja evidentirana na brojilu u ulici Đakona Avakuma.

Prema njihovom izjašnjenju po ovom sporu, iz Cepterovog preduzeća su prisustvovali kontroli mjernog mjesta i potpisali zapisnik o utvrđivanju neovlašćene potrošnje.

Protivna strana navodi da se radi o neovlašćenoj potrošnji iz Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom,  jer je izvršeno onemogućavanje pravilnog registrovanja preuzete električne energije i snage, te da obračun neovlašćene potrošnje obuhvata period od godinu dana”, stoji u zaključku RERS-a.

Od trgovca posuđem do kralja šerpi

Inače, Milan Janković, odnosno Filip Cepter je rođeni Dubičanin. Ovo mjesto je napustio 1969. godine, kada je otišao na studije u Beograd. Nakon deset godina preselio se u Austriju, gdje je 1986. godine osnovao preduzeće “Zepter”. Prije toga, on i supruga su bili trgovci njemačkim posuđem.

Firma je kroz nekoliko godina stekla reputaciju i postala simbol za kvalitetno posuđe da bi se kasnije njegova poslovna imperija proširila pa je ušao i u biznis sa medicinskim aparatima.

Posjeduje desetak fabrika širom Evrope, a procjenjuje se da u njima ima 100.000 zaposlenih. U medijima je poznat i kao “srpski kralj šerpi i lonaca”.

U Kozarskoj Dubici je izgradio hotel vrijedan četiri miliona eura, koji je otvoren 2010. godine, a 2012. je proglašen i za počasnog građanina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...