KATASTROFA U REPUBLICI SRPSKOJ: Preduzeća "Elektroprivrede" pred kolapsom, ko će odgovarati?! (VIDEO)

Direktor ''Elektrokrajine'' Dragan Čavić nije odgovarao na telefonske pozive. Međutim, iz ovog preduzeća za "Capital" su pojasnili da je lošem poslovnom rezultatu doprinijela reorganizacija tokom koje su ostali bez 2.500 najvećih kupaca, ali i isplaćene otpremine za više od 400 radnika.

  • Ekonomija

  • 05. Nov. 2020  06. Nov. 2020

  • 0

Distributivna preduzeća u sastavu ''Elektroprivrede RS'' i u trećem kvartalu ove godine bilježe gubitke. Najveće distributivno preduzeće Elektrokrajina - je i najveći gubitaš. Poslovni gubitak za devet mjeseci je 23, 4 miliona maraka.

Za potrebe otpremina i naknada isplaćeno je 16,3 miliona KM, što je uticalo na povećanje poslovnih rashoda po tom osnovu, s tim da će se u predstojećem periodu osjetiti značajni pozitivni efekti smanjenja ukupnih troškova na isplate plata i ostala primanja zaposlenih" – poručili su iz Elektrokrajine BL za Capital.ba.

Banjaluku sa lošim poslovnim rezultatom prati ''Elekto-Bijeljina''. Za prva tri kvartala ove godine – minus od 11, 5 miliona maraka.  Prihodi su im pali za skoro 20 miliona maraka, ali rashode su uvećali za 10 miliona – s toga i ne čudi što posluju sa minusom.

''Ponašanje JP i menadžementa mora da bude koncipirano kao u cijelom svijetu – a to je korporativno upravlajnje, gdje imamo vlansika koji kontroliše šta se dešava. Ja sam djete iz bivše Jugoslavije i kad neko u društvenom preduzeću napravi gubitiak on ne može da ostane na toj poziciji. Taj nivo odgovornosti moramo uvesti i u naša preduezaća'' - kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Nisu samo ''Elektrokrajina'' i ''Elektro Bijeljina'' u minusu. Prati ih i Elektrodistribucija Pale koja je prijavila gubitak od 2, 8 miliona maraka. A vlast je najavljivala da će svi oni koji budu poslovali sa minusom biti smjenjeni. Takve najave su uglavnom ostale samo najave.

''Polako dolaze na napaltu sve one velike i krupne zloupotrebe o kojima smo govorili i dolazi na nplatu cijene energetskih poslanika u NS RS i energeteskim ministara, jer je ova vlast opstala tako što je kupovala naklonost građana izvlačeći novac iz elektroenergetskog sistema i bojim se da ćemo izgubiti taj poslednji resurs kao posljedicu vladavine ove mafije na vlasti koja nas je uništila'' - kaže poslanik SDS u NS RS Nebojša Vukanović.

''Elektro-Doboj'' koji je godinama poslovao pozitivno, ovaj put je u minusu. Prijavili su gubitak od oko dva miliona maraka. Toliko su dali za otpremnine radnika za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

Na čekanju su rezultati u ''Elektro-Hercegovini'' iz Trebinja. Međutim ne očeukuju se značajna odstupanje u poslovanju od ostalih distributivnih preduzeća, jer su u prvom pologidištu prijavili gubitiak od 1, 1 milion maraka.

(BN TV)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...