TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: Tlo se zaljuljalo u 8 sati i 50 minuta, rušili su se neboderi, izginuo je cijeli jedan grad, a onda je nastao pakao… (VIDEO)

"Slobodna Bosna" donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 08. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 2005. godinu, u vrijeme stravičnog zemljotresa u Kašmiru. Osmog oktobra 2005. godine u 8.50 sati po pakistanskom vremenu dogodilo se razorno podrhtavanje tla.

Registrirana je magnituda od 7,6 uz maksimalni Merkalijev intenzitet snage od osam stepeni. Zemljotres je pogodio i zemlje u okruženju u kojima su se potresi osjetili u Afganistanu, Tadžikistanu i kineskom Xinjiangu. Ozbiljnost štete uzrokovane zemljotresom pripisuje se jakom potisku. Smatra se najsmrtonosnijim zemljotresom koji je pogodio Južnu Aziju od zemljotresa Quetta 1935. godine.

Službeni broj poginulih, prema pakistanskoj vladi ,iznosio je 87.350, iako se procjenjuje da je broj poginulih mogao dostići i više od 100.000 ljudi. Oko 138.000 je povrijeđeno, a više od 3,5 miliona ljudi je ostalo bez domova. Prema vladinim podacima, u zemljotresu je umrlo 19.000 djece, od kojih je većina stradala u ruševinama školskih zgrada.

U Islamabadu su se tornjevi Margalla, stambeni kompleks, srušili i usmrtili na desetine ljudi.

Od 27. oktobra 2005. zabilježeno je više od 978 potresnih udara magnitude 4,0 i jačih koji su se nastavili svakodnevno događati. Od tada su mjerenja sa satelita pokazala da su se dijelovi planina izravno iznad epicentra porasli za nekoliko metara, što daje dovoljno dokaza da uspon Himalaje još traje i da je ovaj zemljotres posljedica toga.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...