TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: U najsnažnijem zemljotresu ikada čitava naselja su zbrisana s lica zemlje, u nekoliko minuta poginulo je 10.000 ljudi, ali tek tada uslijedio je pravi pakao…

"Slobodna Bosna" donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 1891. godinu, kada je japansku provinciju Mino-Owariju, u rano ujutro 28. oktobra, pogodio razorni zemljotres jačine od osam stepeni prema Richteru.

Prema konačnom izvještaju, poginulo je 10.000 ljudi, a 300.000 ih je ostalo bez domova.

Događaj, koji se naziva i zemljotres Nōbi veliki ili Veliki potres Nōbi, najjači je poznati zemljotres u japanskom arhipelagu koji se dogodio u unutrašnjosti.

Šteta je bila ogromna, a gubitak života još veći. Kilometari vidljivih rasjeda na površini zemlje pružili su naučnicima mogućnosti za terenska istraživanja koja su u konačnici dovela do boljeg razumijevanja oštećenja rasjeda koje potresi često generiraju.

Zapisi o zemljotresima i cunamijima protežu se u prošlosti u Japanu više od bilo koje druge zemlje koja leži uz Tihi okean.

U konačnici, sistem i zemljotres 1891. godine pružili su podatke uz pomoću kojih je seizmolog Fusakichi Omori razvio zakon prepoznavanja naknadnih udara.

Četiri glavna japanska otoka Kyushu, Shikoku, Honshu i Hokkaido leže u konveksnom rasporedu usmjerenom prema Tihom okeanu, dok su okeanski rovovi koji čine zapadnu granicu tihookeanske ploče, konveksni u suprotnom smjeru, prema Euroaziji.

Događaj u oktobru 1891. bio je najveći zabilježeni zemljotres u unutrašnjosti u historiji Japana. Površinski rasjed protezao se na 80 kilometara (50 milja) s vodoravnim pomakom do 8 metara (26 stopa) i vertikalnim klizanjem u rasponu od 2-3 m (6 ft 7 in-9 ft 10 in). U to doba naučnici su vjerovali da su veliki plitki potresi rezultat magme koja se kretala pod zemljom ili čak podzemnih eksplozija. Potres je zabilježen na meteorološkim stanicama u Gifuu, Nagoyi, Osaki i Tokiju, kao i na stanici smještenoj na carskom univerzitetu u Tokiju.

Šok se dogodio u blizini Nagoje, i osjetio se u cijeloj zemlji, ali je bio najjači u središnjem Japanu. Gradovi Gifu i Ogaki pretrpjeli su velike štete, uglavnom zbog požara, ali Osaka i Nagoya također su bile značajno pogođene. Zemljotres je bio jak u Tokiju, trajao je nekoliko minuta, razbacivao predmete sa polica i zaustavljao satove na zidovima.

Meteorološki opservatorij Gifu izvijestio je o više od 3.000 potresnih udara u 14 mjeseci nakon događaja.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...