OPTIMIZAM U BRUXELLESU: Josep Borrell smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova "pitanje mjeseci"

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova "pitanje mjeseci".

  • Regija

  • 12. Okt. 2020  13. Okt. 2020

  • 1

- Ja čvrsto vjerujem da je postizanje konačnog sporazuma pitanje mjeseci, a ne godina, pod uslovom da se obje strane konstruktivno angažuju. Međutim, mi ne prepisujemo (rješenje), već samo olakšavamo proces. Ne namjeravamo da vještački ubrzavamo, ali niti želimo da odugovlačimo - izjavio je šef evropske diplomatije na kraju sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

Na ovom sastanku prva tačka dnevnog reda bio je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak podnio je izvještaj o njegovim naporima od kada je imenovan da u ime briselskih institucija pomogne proces pregovora.

Borrell tvrdi da je sam svjedok da proces pregovora nije lak, međutim smatra da je ohrabrujuće to što obje strane pridaju veliku važnost ovom procesu.

On je poručio Beogradu i Prištini da je sporazum glavni preduslov ako zemlje žele da napreduju u procesu evropskih integracija.

"Pozdravljam priliku da se danas obratim ministrima vanjskih poslova EU vezano za dijalog Beograd-Priština. Zahvalan sam na njihovom iskrenom interesu i snažnoj podršci. Današnja rasprava potvrdila je da je dijalog jasno povezan s evropskom budućnošću Kosova i Srbije", napisao je Lajčak na svom Twitter profilu.

Uoči početka sastanka, ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg ocijenio je da je dijalog Kosova i Srbije ključan za region jugoistočne Evrope, jer od njega zavisi i stabilnost i sigurnost cijele Evrope.

- Nema stabilnosti i sigurnosti cijele Evrope bez stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope i to nam je historija pokazala - izjavio je šef austrijske diplomatije.

Evropski ministri koji su se oglasili prije početka sastanka su podvukli da EU treba da ima ključnu ulogu u procesu te da je dijalog jedini način da se realizuje evropski put za obje zemlje.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske, naglasio je da Miroslav Lajčak ima punu podršku EU u naporima na postizanju dogovora.

- Nadam se da će obje strane, Kosovo i Srbija, postići sveobuhvatni sporazum, jer ‘status quo’ nije opcija - podvukao je Grlić Radman, ocijenivši da odnosi Prištine i Beograda nisu jedini izazovi u regionu.

Spomenuo je situaciju u Bosni i Hercegovini, četvrt vijeka nakon postizanja Daytonskog mirovnog sporazuma te najavio da će zatražiti od evropskih kolega da se pokrenu “sveobuhvatni razgovori o Zapadnom Balkanu” na nekom od narednih sastanaka Vijeća ministara EU.

Dijalog Kosova i Srbije je prva tačka na dnevnom redu ministarskog sastanka koji se održava u Luksemburgu. Lajčak će pred šefovima evropskih diplomatija podnijeti izveštaj o toku pregovora koji bi trebali voditi do sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

Također je najavljeno da će specijalni predstavnik EU za dijalog u narednim danima posjetiti Beograd i Prištinu kako bi "odblokirao pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Naime, pregovori na najvišem političkom nivou su u nekoj vrsti zastoja upravo zbog Zajednice opština sa srpskom većinom, jer zvanična Priština nije spremna da razgovara oko ovog dogovora, koji je postignut 2013. a njegovi detalji utvrđeni 2015. godine.

Kosovo nikad nije počelo sa primjenom dogovora o ZSO, a srpska strana je prošlog mjeseca uslovila nastavak dijaloga spremnošću Prištine da počne sa primjenom.

Evropski zvaničnici su u više navrata upozorili da u određenom vremenskom periodu “imaju razumijevanja za senzitivnu politčku situaciju na Kosovu, ali da je ZSO neizbježna tema u dijalogu jer je Kosovo preuzelo ovu međunarodnu obavezu koja treba da primijeni”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...