NOVO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Velika studija američkog Ministarstva odbrane otkriva možemo li se zaraziti u avionu...

Opasnost od izloženosti koronavirusu u avionima vrlo je niska, pokazala je studija američkog Ministarstva odbrane, što je pozitivan znak za industriju avioprijevoza, teško pogođenu posljedicama pandemije Covida-19 na zračni saobraćaj.

  • Zdravlje

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

Prema toj studiji, provedenoj u avionima Boeing 777 i 767 "United Airlinesa", za putnika sa maskom opasnost od plutajućih čestica u području dišnih puteva iznosi u prosjeku 0,003 posto, i to u punom avionu.

Studija je predvidjela uvjete u kojima je samo jedna osoba u avionu zaražena i ne uzimajući u obzir moguća kretanja putnika po kabini.

Utvrdila je da maske pomažu minimalizirati izloženost zarazi kada neko kašlje čak i u susjednim sjedalima.

Šestomjesečno istraživanje

Zahvaljujući brzoj cirkulaciji zraka, silazno usmjerenoj ventilaciji i sistemima filtriranja, 99,99 posto čestica unutar šest minuta profiltrira se van iz kabine.

"Ovi podaci znače da nema gotovo nikakve šanse da u avionu 'Uniteda' budete izloženi riziku od zaraze Covidom-19 čak i ako je vaš let pun", izjavio je direktor službe za korisnike "Uniteda" Toby Enqvist.

Studija nadalje procjenjuje da bi za izloženost zaraznom nivou virusa putnik morao u avionu provesti 54 sata zajedno sa zaraženom osobom.

Šestomjesečno istraživanje uključivalo je 300 provedenih testova na 38 sati leta i 45 sati zemaljskog testiranja.

Zasnivalo se na raspršivanju čestica veličine novog koronavirusa po čitavoj kabini, opremljenoj senzorima umjesto ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...