DOBRO OTVORITE OČI: Ove popularne aplikacija nikako ne biste smjeli instalirati na telefone, ako ste to već učinili - izbrišite ih odmah…

Donosimo pregled aplikacija za Android koje su zabilježile veliki broj preuzimanja, ali predstavljaju i rizik za vaš smartfon.

  • HiTec

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

MakeUseOf donosi pregled deset aplikacija koje trebate zaobići u širokom luku ili ih smjesta ukloniti ako ste ih već preuzeli i instalirali.

QuickPic Gallery

Jednostavnu aplikaciju s galerijom za fotografije prije pet godina preuzela je zloglasna kineska firma Cheetah Mobile. Od tada su počeli prebacivati korisničke podatke na svoje web-poslužitelje i baviti se drugim nelegalnim aktivnostima, zbog kojih su izbačeni iz Google Play Storea krajem 2018. godine. Vratili su se 2019. godine.

Danas postoji na stotine njenih kopija pa je teško reći koja je od njih original. Stoga je mudro izbjeći ih sve.

ES File Explorer

ES File Explorer je bila vjerovatno jedna od najpopularnijih aplikacija za upravljanje datotekama. Ali, također je bila krcata suvišnim i oglašivačkim softverom, kao i skočnim obavijestima koje nije bilo moguće isključiti.

Situacija se pogoršala prošle godine kad je izbačena iz Play Storea zbog varanja s klikovima na oglase. I ona ima na desetke verzija koje treba izbjegavati.

UC Browser

Najpopularniji web-preglednik za Android u Indiji i Kini nezgodan je zato što vas prati i šalje vaše osjetljive podatke bez enkripcijske zaštite.

CLEANit

Aplikacija koja, navodno, čisti vaš smartfon i tako ga održava u dobrom stanju, ustvari češće radi upravo suprotno ili, u najboljem slučaju, ništa doista korisno.

Hago

Sve-u-jednom aplikacija koja nudi mogućnost druženja s prijateljima, igranja i brbljanja u stvarnom vremenu. Zasad je uspjela izbjeći veće skandale, ali sumnjivo je to što omogućava zaradu novca time što igrate igre i chatate s drugima, kao i to što vas potiče na preuzimanje izvan Play Storea.

DU Battery Saver & Fast Charge

Nevjerovatno popularna aplikacija već u nazivu ima krajnje sumnjivu tvrdnju. Naime, aplikacije ne mogu mijenjati brzinu punjenja vašeg uređaja. Uz to je krcata oglasima, kao i lažnim grafikonima s prikazom brzine i animacijama. Google ju je izbacio iz Play Storea u aprilu 2019. zbog prijevara s klikovima na oglase.

Clean Master

Još jedna aplikacija koja, navodno, održava vaš smartfon u dobrom stanju, a koja je bila uklonjena iz Playa 2019. godine. Ne radi ništa korisno, osim što vas zatrpava hrpom suvišnog i oglašivačkog softvera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...