GOOGLE UPOZORAVA: Ukoliko ste preuzeli ove aplikacije – odmah ih izbrišite…

Google upozorava korisnike Androida na potencijalno opasne aplikacije.

  • HiTec

  • 09. Dec. 2022  

  • 0

Ako Android aplikacija iz trgovine Google Play daje lažna obećanja – odmah je izbrišite!

Aplikacija “TubeBox” preuzeta je s Google Play trgovine preko milion puta. Sada bi tih više od milion korisnika trebali ponovno izbrisati aplikaciju, čak i ako ne predstavlja veliki rizik.

Naime, aplikacija nagrađuje svoje korisnike za gledanje oglasa. Međutim, to nije tačno. Čak ni oni koji su marljivo gledali reklame ne dobivaju nagradu. Google je tu aplikaciju uklonio iz trgovine. Korisnici bi ih također trebali izbrisati sa svojih mobilnih uređaja.

Korisnici bi trebali provjeriti sljedeće aplikacije na svom Android pametnom telefonu koje su opasne:

Automatsko povezivanje Bluetooth uređaja (bt autoconnect group) koje dosad ima milion preuzimanja
Bluetooth & Wi-Fi & USB driver, a aplikacija je dosad preuzeta 100.000 puta
Glasnoća, Music Equalizer (bt autoconnect group) ima 50.000 preuzimanja
Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) ima 500 preuzimanja

Časopis Giga koji objavljuje novosti o tehnologiji, igrama i softverima, piše kako su te aplikacije zaražene zlonamjernim softverom i potrebno ih je  odmah izbrisati s pametnog telefona. Zlonamjerni softver može koristiti pametni telefon u pozadini, na primjer za tajno otvaranje web stranica i generiranje oglasa.

Giga piše kako jedna od aplikacija čak može koristiti vaš vlastiti pametni telefon kao proxy poslužitelj. Sve aplikacije mogu imati negativan utjecaj na sigurnost, ali i na bateriju. Aplikacije su već izbrisane iz trgovine Google Play, korisnici bi sada trebali slijediti njihov primjer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...