ONI BI MOGLI PRESUDITI AMERIČKE IZBORE: Trump krenuo u veliki lov na glasove Jevreja i muslimana

U SAD-u živi oko šest miliona Jevreja i oko 5,5 miliona muslimana, koji uglavnom (70 posto) glasaju za demokrate. Trump vjeruje da bi se taj odnos mogao promijeniti nakon njegove uspješne akcije približavanja Izraela i nekoliko arapskih država.

  • Svijet

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Avion kompanije "Etihad Airways" s visokim zvaničnicima iz Abu Dabija i Washingtona sletio je danas na izraelski aerodrom Ben Gurion.

To je prva zvanična delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je doputovala u Izrael nakon što su dvije zemlje prošli mjesec normalizirale odnose u skladu sa sporazumom postignutim uz posredovanje SAD-a.

Izraelski zvaničnici su rekli kako se očekuje da će dvije strane potpisati sporazum o ukidanju viznog režima, prvi takav izraelski sporazum s jednom arapskom zemljom.

Vijest je dobila veliki publicitet u SAD-u, a slične vijesti treba očekivati i narednih dana sve dok traje izborna kampanja u vodećoj državi svijeta.

Skoro izjednačen broj Jevreja i muslimana u SAD-u

Mnogi to vide kao pokušaj Donalda Trumpa da popravi svoje pozicije među pripadnicima dviju manjinskih populacija u SAD-u, koje tradicionalno glasaju za demokrate. U SAD-u živi oko 6 miliona Jevreja i oko 5,5 miliona (deklaliranih) muslimana i, kao i sve druge nacionalne manjine u SAD-u, i ove nacionalne zajednice tradicionalno podržavaju demokrate. To naročito važi za Jevreje, koji u administraciji demokrata redovno zauzimanju značajnije pozicije.

No, značaj jevrejskih i muslimanskih glasova naročito je izražen zbog činjenice da i jedna i druga nacionalna zajednica nastanjuje “neodlučne države” (swing states), koje u konačnici i odlučuju izbornog pobjednika.

Ulozi su posebno visoki u Mičigenu, državi sa 270.000 registrovanih muslimanskih birača, gdje je Hillary Clinton 2016. izgubila od Trumpa za manje od jedan posto, odnosno nešto više od 10.000 glasova!

„U proteklih sedam mjeseci, organizovali smo više od 150 događaja širom muslimanskih zajednica i shvatamo da muslimani mogu odigrati ključnu ulogu u odlučujućim državama, kao što su Mičigen, Pensilvanija, Florida i Viskonsin, ali sada vidimo da bi i države kao što su Džordžija, Teksas, Ohajo mogle biti u igri“, kaže Farooq Mitha, viši savjetnik u Bidenovoj kampanji za uključivanje američkih muslimana.

“Milion muslimanskih glasova”

Biden je sredinom avgusta bio gost organizacije "Emgage Action", koja djeluje na polju političkih prava muslimana u SAD-u, u virtuelnom programu na internetu pod naslovom "Milion muslimanskih glasova".

Biden smatra da su muslimani bili izloženi zlostavljanju i rasizmu uprkos doprinosu američkom društvu.

Ponovio je da namjerava poništiti zabranu putovanja, koju je administracija aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa nametnula muslimanima čim je došao na vlast.

"Ako dobijem tu čast da budem predsjednik, prvog dana ću ukinuti zabranu nametnutu muslimanima", kazao je Biden.

Biden je govor počeo podsjećanjem na riječi poslanika Muhammeda - "Neka je Božiji mir i blagoslov na njega", te: "Ko od vas vidi neko loše djelo, neka ga promijeni."

Svjestan značaja muslimanskih i jevrejskih glasova s jedne, ali i nepovoljnog republikanskog naslijeđa s druge strane, Trump se odlučio povući potez kojim može mnogo dobiti, a ništa izgubiti: odlučio se angažirati na pomirenju i približavanju Izraela s nizom arapskih država uz prešutnu saglasnost Saudijske Arabije.

Time će sigurno na svoju stranu pridobiti dio pripadnika jevrejske i muslimanske zajednice, ali ostaje pitanje hoće li mu to biti dovoljno za pobjedu 3. novembra s obzirom na to da osjetno zaostaje za Bidenom.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...