VUČIĆ U NEW YORK, VUČIĆ IZ NEW YORKA: „Vrijeme je za novu blamažu predsjednika Srbije…“

"Mi smo uradili ono što je naš posao, ali sad će oni da ih teraju, maltretiraju“, kazao je Vučić.

  • Regija

  • 27. Apr. 2024  

  • 4

Izjašnjavanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koje je trebalo da bude održano 2. maja, odloženo je, te se pretpostavlja da će biti nakon 6. maja.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svedoka genocida, za Danas ukazuje da je odlaganje sjednice na kojoj bi se glasalo o rezoluciji stvar tehničke prirode.

 „Razlozi su tehničke prirode, vrijeme za usaglašavanje i vrijeme za dodatnu blamažu Aleksandra Vučića. Dakle ništa dramatično“, ističe Tahirović.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, objašnjava za Danas da pomjeranje usvajanja Rezolicije o Srebrenici je više administrative prirode.

„Zanimljivije su reakcije Beograda koji pokušava da to objasni diplomatskim aktivnostima Srbije i posebno predsednika. Oglasio se i Nikolaj Petrušev sa Bezbednosnog foruma u Petrogradu čija je kritika upućena Nemačkoj kao sponzoru rezolucije. Zanimljivo je da se srbijanski mediji u poslednje vreme sve češće obrušavaju na Nemačku koja zauzima sve čvršći stav prema Srbiji“, kaže Biserko.

Kako kaže, valja podsjetiti da je Njemačka jedina zemlja koja se temeljno suočila sa svojom prošlošću i da baš zbog toga ima moralno pravo da to traži i od drugih, pa i Srbije.

Vučić: „SAD i Njemačka pojačale lobiranje za rezoluciju“

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u New Yorku da su SAD, Njemačka i druge zemlje pojačale lobiranje za rezoluciju o Srebrenici, zahvaljujući kampanji koju Beograd vodi protiv njenog usvajanja.

Na kraju petodnevnog boravka u New Yorku, gdje je nastojao da uvjeri predstavnike brojnih zemalja da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN 2. maja, Vučić je medijima rekao da su „Amerikanci i Nijemci i drugi formirali štab u Beču“ i da to „nikada ne bi učinili da Srbija nije uradila dobar posao“.

„Okupili su se u Beču i brojali su glasove koje imaju (za usvajanje rezolucije), brojali su glasove protiv jedne male Srbije. Brojali su ko će glasati „za“ od 190 zemalja sa pravom glasa i pravili su liste za pritisak. Mi smo uradili ono što je naš posao, ali sad će oni da ih teraju, maltretiraju“, kazao je Vučić.

Sasvim je jasno kako je predsjednik Srbije, inače nekadašnji Miloševićev ministar informisanja, još jednom nadmašio sebe u pokušajima da odlaganje glasanja u New Yorku prikaže kao veliki uspjeh i diplomatsku pobjedu Srbije, ali na njegovu žalost, veselje će kratko trajati.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...