NIJEMCI REKLI KONAČNO NE POKUŠAJIMA SABOTAŽA: Definitivna rampa za Kineze, Huawei pod lupom države, evo ko će ih sve nadzirati...

Nova generacija telekomunikacijskih mreža regulirati će se u Njemačkoj Zakonom o IT sigurnosti 2.0.

  • HiTec

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

Njemački list "Handjelsblatt" objavio je da savezna tijela u Berlinu razmatraju dvostepeni postupak osiguranja 5G mreža koji, među ostalim, uključuju i tehničku provjeru dijelova 5G infrastrukture, ali i političku procjenu pouzdanosti proizvođača.

To znači da Njemačka neće zabraniti kineske proizvođače poput Huaweija, ali će im, praktično, onemogućiti sudjelovanje u dobijanju poslova izgradnje 5G mreža.

Nova generacija telekomunikacijskih mreža regulirati će se u Njemačkoj Zakonom o IT sigurnosti 2.0.

Nacrt tog zakona je u usuglašavanju, a pred vladu u Berlinu bi trebao doći u novembru ove godine.

Kako neslužbeno doznaje "Handjelsblatt", dvostepena provjera sigurnosti 5G mreža za cilj ima onemogućavanje sabotaža ili bilo kakvih drugih neželjenih posljedica.

Kritične komponente nove 5G infrastrukture morat će imati saglasnost Saveznog ureda za informacijsku sigurnost (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik BSI). Istodobno, vlada će tražiti od dobavljača 5G opreme izjavu o povjerenju, a vjerodostojnost izjave treba provjeriti obavještajna zajednica uz pomoć podataka ministarstava unutrašnjih, vanjskih i ekonomskih poslova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...