NA OVO SU SARAJLIJE ČEKALE GODINAMA: Sutra počinje gradnja Prve transverzale, evo šta se sve mijenja...

Odabrani izvođači radova postavljaju zaštitnu ogradu i dovoze opremu kako bi sve bilo spremno u petak, 23. oktobra, za kada je i najavljen početak gradnje prvog dijela prve dionice Prve transverzale, to jeste dionice između raskrsnica ulice Halida Kajtaza s Kranjčevićevom i Tešanjskom ulicom.

  • Ekonomija

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 1

Ovo je najvažniji rezultat i zaključak redovne koordinacije, kojom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, jer na navedeni datum napokon počinje gradnja ove važne saobraćajnice u centru grada, za kojom je prvi put iskazana potreba još davne 1978. godine.

Tokom naredne sedmice, kako je planirano, uklonit će se i objekti u ulici Halida Kajtaza na brojevima 26 i 32, čime se nastavlja sa pripremama terena za gradnju drugog dijela prve dionice ove saobraćajnice, to jeste dijela između raskrsnica ulice Halida Kajtaza s Tešanjskom i ulicom Braće Begić.

S tim u vezi, iz Općine Centar informisali su prisutne da će do narednog sastanka dostaviti detaljnu informaciju o aktivnostima koje se provode na drugom dijelu prve dionice ove saobraćajnice.

Naime, tu se nalazi još samo jedna kuća koja će, nakon što presuda postane pravosnažna i Općina donese rješenje o eksproprijaciji, biti srušena. Na ovaj način bi se, prema riječima predstavnice Općine Centar, uz rješavanje naknade za još jednu parcelu, moglo početi s izdavanjem građevinske dozvole, a samim time i s nastavkom radova na još jednoj dionici ove saobraćajnice.

– Ovo je vrlo važna informacija, jer ćemo na ovaj način omogućiti početak radova i na drugom dijelu prve dionice ove saobraćajnice, zbog činjenice da je već okončana procedura izbora izvođača radova – poručio je premijer Nenadić.

Prema riječima projekt-menadžera Direkcije za puteve KS Satka Filipovića, mnogo je riješenih imovinskopravnih odnosa i na dijelu iza skretanja u ulicu Braće Begić.

– Do sada je na toj dionici od ulice Kranjčevićeva do firme „Penny Plus“ završeno 48,74 posto imovinskopravnih slučajeva, a Zavod za izgradnju KS od neriješenog broja rješava 0,72 posto njih, Općina 39,60 posto, a oko 10,94 posto ih se vodi još  kao sporni slučajevi koji su ili na Sudu ili su plombirani –  informirao je prisutne Filipović.

Premijer Nenadić je istakao kako je za naredni sastanak neophodno dobiti plan s građevinskim cjelinama kako bi se uz popis svih riješenih, ali i neriješenih procesa, napravio precizan dinamički plan realizacije.

– Do sada smo ostvarili dobre rezultate, zbog čega je potrebno da budemo spremni i za naredne procese, kako građevinske, tako i administrativne – poručio je premijer.

Za narednu sjednicu koordinacije premijer Nenadić najavio je kako će se detaljno razgovarati o pripremi i početku izrade glavnog projekta od djela izlaza iz Tunela „Kobilja Glava“ do Jošaničke petlje kako bi se i ovo pitanje rješavalo paralelno s izvođenjem radova na segmentnim dionicama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...