"SB" NA OBILJEŽAVANJU 75. GODIŠNJICE NUB-a BiH: Ustanova koja nakon rata i dalje čeka rješenje pravno-finansijskog statusa (FOTO)

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH ostala je u augustu 1992. godine bez skoro svega, ali ipak, niti jedan dan nije prekidala s radom.

  • Kultura

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, kao jedan od najprepoznatljivijih simbola kulturnog identiteta BiH, ove godine obilježava 75 godina svog postojanja i rada.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina izjavio je tim povodom da je ova ustanova od svog osnivanja bez sumnje potvrdila društvenu opravdanost svog djelovanja i postojanja.

- Od svog osnivanja Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je, potvrđujući društvenu opravdanost svog postojanja, prevashodno pružala usluge korisnicima, poticala svoj kadar na cjeloživotno učenje, prikupljala i obogaćivala bibliotekačke fondove, ulagala sredstva u opremu i informatičku infrastrukturu, organizirala kontinuirano praćenje standarda, posebno međunarodnih standarda u oblasti bibliotekarstva, novih informacijskih i ostalih tehnoligija - kazao je Ovčina na konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu.

Podsjetio je da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u augustu 1992. godine ostala bez skoro svega, ali da, ipak, niti jedan dan nije prekidala s radom.

- Nakon razornog granatiranja i požara u kojem je uništena zgrada Vijećnice i sva oprema te oko 90 posto bibliotekačkog fonda, preostali bibliotekački kadar nastojao je da sačuva makar spašeni dio fonda te kasnije obogati taj fond - rekao je Ovčina.

Naveo je da pravno-finansijski status te ustanove još nije riješen.

- Iako ni 25 godina nakon rata u BiH pravno-finansijski status ove ustanove, a i drugih institucija kulture od značaja za BiH, a mi smo, govorim u ime Nacionalne i univerzitetske biblioteke, jedan od simbola kulturnog identiteta u BiH, nije riješen, preostaje da se nadamo da će nadležni, u skladu sa zakonima i našom ulogom, konačno riješiti u nekom vremenu koje slijedi status ove i drugih institucija kulture od značaja za BiH. Uprkos svim nedaćama s kojima je suočena, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH funkcionira vrlo profesionalno i stručno, u skladu s evropskim i svjetskim bibliotekačkim standardima - kazao je Ovčina.

Podsjetio je da će 75 godina postojanja i rada Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH biti obilježeno svečanom akademijom 29. oktobra, u četvrtak, a generalni pokrovitelj manifestacije je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Muamera Smajić, šefica Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, podsjetila je da je dobro poznata situacija u kojoj se nalazi sedam kulturnih institucija od državnog značaja u BiH i zbog tog stanja su fondovi Nacionalne i univerzitetske biblioteke došli u veliku opasnost od propadanja i nestanka.

- Da bismo istakli značaj zbirki i fondova koje baštinimo, odlučili smo prošle godine podnijeti peticiju Komisiji za očuvanje nacionalih spomenika BiH, jer smo bili mišljenja da je potrebno što hitnije uspostaviti plan upravljanja i zaštite ove građe. Tako da je ove godine u julu Komisija donijela odluku da se Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke proglase nacionalnim spomenikom BiH - kazala je Smajić.

Istaknula je da će u okviru obilježavanja 75. godišnjice biti održana i izložba na kojoj će biti predstavljena građa koju baštini Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH koja se nalazi u Specijalnim zbirkama, piše Anadolija.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, nacionalna biblioteka Bosne i Hercegovine sa sjedištem u glavnom gradu Sarajevu, osnovana je kao Narodna biblioteka 31. oktobra 1945. godine.

Zvanična registracija novog naziva Narodna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obavljena je 1972. godine, a od 1992. nosi današnji naziv.

Najveći dio njenih korisnika čine naučni radnici, profesori i studenti bosanskohercegovačkih univerziteta, ali i studenti i istraživači regionalnih i međunarodnih istraživačkih centara i obrazovnih ustanova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...