STANJE U HERCEGOVINI JE DRAMATIČNO: U Mostaru situacija vrlo ozbiljna, dva grada nova žarišta...

Portparol Kriznog štaba HNK Pero Pavlović kazao je za N1 kako na području ovog kantona bilježe kontinuiran rast oboljelih od Covida-19, a da dnevno imaju i do tri smrtna slučaja.

  • Društvo

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 0

Situacija je vrlo ozbiljna u Mostaru, a pogoršava se i u Konjicu te Čitluku.

"Situacija je dosta ozbiljna. Brojevi koji govore o zaraženima, posebno u Mostaru, dosta su  i oni nas sve upućuju na to da se moramo dodatno uozbiljiti. Mostar je stalno u vrhu tabele. Konjic je u proteklih nekoliko dana vrlo intenzivno žarište koronavirusa. Pokušavamo preko Zavoda za javno zdravstvo utvrditi šta se dogodilo. Konjic je prošao nekoliko razdoblja ozbiljne borbe s koronavirusom. Situacija se dodatno usložnjava i kada je u pitanju Čitluk. Vjerujemo da će i ova općina biti pod nadzorom u smislu lociranja šta se dešava. Nemamo niti u jednoj općini dobru situaciju", rekao je Pavlović.

U mostarskim bolnicama se pripremaju dodatni kapaciteti. Poručeno je da niko neće ostati "na ulici".

"Svi građani će biti adekvatno zbrinuti. Problem će se pojaviti kada, ne daj, Bože, ne budemo imali dovoljno stručnog osoblja. Apel iz svih ustanova je da činimo sve što je u našoj moći da usporimo širenje koronavirusa", rekao je Pavlović za N1.

Istaknuo kako u svakoj školi imaju operativne timove u čijem sastavu su predstavnici roditelja, škole i lokalne samouprave. Oni prate situaciju i predlažu mjere. Ministarstvo obrazovanja im se obratilo s upitom da li da obustave nastavu na sedam dana ili ne. Od njihovog odgovora ovise daljnje mjere.

"Želimo sačuvati stabilan zdravstveni sistem. Druga crta odbrane su naše škole, da se život u školama odvija kako je to moguće, jer imamo značajan broj učenika koji ne mogu pohađati nastavu u školi. Naša namjera je da se nastavni proces očuva i ne prekine, ali sve će ovisiti o brojevima, koliko učenika i prosvjetnih radnika je van sistema", rekao je Pavlović.

Apelovao je na sve građane da poštuju tri-četiri ključne mjere kako bi pomogli u usporavanju širenja virusa i pomogli svima, pa i zdravstvenom sistemu.

"Naši ljudi su pokazali da se mogu nositi sa svim izazovima. Sada nas očekuje neizvjesna budućnost. Brojevi zaraženih će odrediti našu sudbinu narednih sedmica, ali bojim se i mjeseci", zaključio je Pavlović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...