BILA JE NAJLJEPŠA ŽENA SVIJETA, ZVALI SU JE „AZIJSKA VENERA“: Kada su je Evropljani prvi put ugledali, bili su u šoku, sa 17 se udala za budućeg kralja, ali brak nije dugo potrajao…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 06. Nov. 2020  06. Nov. 2020

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je princeza Fawzia.

Dana 4. novembra 1921. godine rođena je u sultanskoj palači u egipatskoj Aleksandriji. Bila je kći tadašnjeg egipatskog sultana Fuada.

Palača u kojoj je rođena, naziva se Ras el–Tin i nalazi se na egipatskoj obali Sredozemnog mora. To je zdanje sagrađeno na prostoru od 17.000 kvadratnih metara i imalo je veliki vrt od 50.400 kvadratnih metara. Uz palaču u Kairu, to je bila jedna od glavnih rezidencija egipatskih vladara.

Kad je princezin otac – egipatski sultan Fuad – uzeo 1922. titulu kralja – ona je dobila naslov kraljevske visosti. Princeza Fawzia bila je slavna po ljepoti. Sa 17 godina udala se za jednog od najpoželjnijih ženika u islamskom svijetu – budućeg perzijskog šaha Muhameda Rezu Pahlavija. Fawzia je postala perzijska vladarica, s naslovom carskog veličanstva. Suprug joj se smatrao nasljednikom moćnih perzijskih careva koji su vladali antičkim svijetom i nosio je titulu šah-in-šah (kralj nad kraljevima).

Kad su zapadni mediji vidjeli mladu perzijsku vladaricu Fawziju, bili su očarani njenom ljepotom. Nazvali su je “azijskom Venerom” i komentirali da ima “savršeno srcoliko lice i neobično blijede, ali prodorne oči”.

Nažalost, njezin brak sa perzijskim šahom nije bio sretan. Razveli su se nakon šest godina, a ona se vratila u rodni Egipat, na dvor svog brata, kralja Faruka. Perzijski šah Meuhamed Reza Pahlavi kasnije se oženio novom suprugom – slavnom caricom Farah. Fawzia se, također, ponovo udala, i to za egipatskog ministra odbrane Ismaila Shirina, ali to je neka druga priča.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...