“SB” NA PRESSU NAŠE STRANKE: "Četvorka" preuzima Vladu KS odmah nakon izbora, Forto opet premijer? (FOTO)

Forto je podsjetio da je BIH vrlo nisko na svim listama koje ocjenjuju lakoću poslovanja. Kako je objasnio, među zadnjima smo u Evropi i regiji.

  • Politika

  • 11. Nov. 2020  11. Nov. 2020

  • 0

"U Centru želimo napraviti dobar ekonomski ambijent", poručio je Srđan Mandić (Naša stranka), kandidat "četvorke" na načelnika općine Centar, na današnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj pandemiji, posljedicama po ekonomiju i prijedlozima za sanaciju. 

"Ne možemo gledati da nam objekti stoje zapušteni, da budu ruševine", kazao je Mandić.

Kazao je da je Centar vrlo atraktivno područje kada je riječ o ekonomiji, ali da je je pričao s privrednicima i da su oni ojađeni i tužni zbog odnosa lokalne administracije prema njima. 

"Kada su u pitanju ugostitelji, samo tri mjeseca su bili oslobođeni plaćanja zakupa, poslije toga su dobili neki rabat od 20 posto, što nije dovoljno. Moramo naći način da im se pomogne još jedan period tako što će biti oslobođeni ili u kompletu ili jednog većeg dijela zakupnina", kazao je Mandić.

Kazao je da privrednici moraju osjećati pravnu sigurnost. Kao jednu od prvih stvari koju namjerava uraditi naveo je "relaksacija parafiskalnih nameta", odnosno ukidanje nekih. Najavio je i ubrzanje administrativnih procedura. 

Kazao je da lokalne zajednice nemaju mnogo ovlasti kada je u pitanju ekonomija te je konferenciji prisustvovao i politički direktor Naše stranke Edin Forto. 

"Vama će se danas obratiti i bivši, a nadam se i budući premijer Vlade Kantona Sarajevo kako bismo zajedno, kao jednu cjelinu, prezentirali ono što planiramo s obzirom na tp da će se Vlada odmah nakon okončanja izbora vratiti. "Četvorka" će imati i na kantonalnom i na lokalnom nivou mogućnost da se uhvati ukoštac s ovim problemima", kazao je Mandić. 

Forto je podsjetio da je BIH vrlo nisko na svim listama koje ocjenjuju lakoću poslovanja. Kako je objasnio, među zadnjima smo u Evropi i regiji.

"Mi imamo još mnogo posla da stignemo Makedoniju", ilustrirao je Forto, piše Radio Sarajevo.

Kazao je da ćemo ekonomsku krizu pogotovo posjetiti na proljeće i da će ona trajati cijelu narednu godinu. 

"Bosna i Hercegovina puno teže izlazi iz kriza nego naprednija društva. Moramo reagovati brže. Sve što utječe na poslovno okruženje, sada moramo uraditi, s ovom pandemijom i krizom koja će uslijediti, to je imperativ", podsjetio je Forto. 

Kazao je da će tehnološki park na Šipu, koji se nalazi u općini Centar, donijeti hiljade radnih mjesta. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...