HAOS SE NASTAVLJA: Trump ne posustaje, čini sve kako bi Bidenu zagorčao život, NA POMOLU JE VOJNI SUKOB

Ako Trump uspije u ovom planu, Biden će imati vrlo ozbiljnih problema u uspostavi dijaloga s Iranom, jer će teško moći odbraniti ukidanje sankcija za ove dimenzije iranske politike koje su regionalno izuzetno opasne.

  • Svijet

  • 13. Nov. 2020  13. Nov. 2020

  • 0

Američki državni sekretar Mike Pompeo odbio je u utorak priznati izbornu pobjedu Joea Bidena i obećao glatku tranziciju prema "drugoj administraciji Donalda Trumpa".

To je samo jedan u nizu detalja koji potvrđuju da će administracija učiniti sve kako bi onemogućila uobičajeni prijenos vlasti. A u tom se svjetlu može gledati i najava da Pompeo u petak kreće na novu turneju - stvarno djelujući kao da se izbori nisu dogodili. I to u sedam zemalja koje su sve do jedne već čestitale Bidenu na pobjedi. Prva je destinacija Pariz i sastanak s Emmanuelom Macronom. Jedno je sigurno: Pompeo ne putuje kako bi se pozdravio s kolegama.

Nije isključeno da i on ima neki skriveni plan kojim Trump želi potkopati mogućnosti Bidenove administracije da izmijene politike koje su ostavština ove vlade. Trump je osoba s narcisoidnim poremećajem i za njega je nedopustivo, nezamislivo da Bidenova Bijela kuća sruši njegovu politiku prema Iranu, politiku "maksimalnog pritiska" na Iran koja nije dala ali baš nikakvog rezultata jer se razbila o hridi iranskog odgovora u formi "maksimalne strpljivosti". Biden je bio najavio da će nastojati vratiti SAD u iranski nuklearni sporazum, iz kojeg je Trump jednostrano izašao - i zbog toga nije mogao blokirati ukidanje sankcija na prodaju oružja Teheranu.

Elliott Abrams, posebni predsjednikov predstavnik za Iran, u posjeti je Zaljevu i Izraelu, gdje dogovara novi "val sankcija" kojima bi onemogućio Bidena da brzo promijeni politiku prema Iranu. Dobro obaviješteni portal Axios prenosi da je Abrams na zatvorenom brifingu rekao kako Trump želi novi set sankcija Iranu svake sedmice do 20. januara. Do inauguracije. U nadi da će to razbjesniti Teheran.

Posebno je interesantno da nije riječ o sankcijama vezanim uz iranski nuklearni program, jer bi njih Biden lako ukinuo povratkom u sporazum, nego vezanim uz proizvodnju balističkih projektila. Tu dimenziju ne pokriva i dalje postojeći iranski nuklearni program. I još dva važna elementa iranske politike: pomoć terorističkim organizacijama u regiji te kršenje ljudskih prava.

Ako Trump uspije u ovom planu, Biden će imati vrlo ozbiljnih problema u uspostavi dijaloga s Iranom, jer će teško moći odbraniti ukidanje sankcija za ove dimenzije iranske politike koje su regionalno izuzetno opasne. I prijete, naprimjer, oporavku Libana. Ima čak izvora koji idu u krajnost te navode kako nije isključeno da Trump upravo sada, na odlasku, isprovocira vojni sukob s Iranom. Izgledi za takvo što su vrlo mali, ali to je Trump.

Situacija s izbornim rezultatima se pomalo smiruje. Demokratska stanka osigurala je većinu u Zastupničkom domu Kongresa nakon pobjede u najmanje 218 izbornih utrka, objavio je Associated Press. Demokrati su osigurali većinu u utorak kasno navečer nakon što je AP objavio njihovu pobjedu u tri neizvjesne utrke - zastupnici Kim Schrier iz Washingtona, Tom O'Halleran iz Arizone i Jimmy Gomez iz Kalifornije na reizboru su odbranili parlamentarne mandate. I tako će demokrati ponovno birati predsjednika/predsjednicu Kongresa. No, većina će biti tješnja nego prije dvije godine. U Senatu situacija ne ide u prilog demokratima, jer je u nedjelju Thom Tillis, republikanski senator, zadržao tu poziciju i sada stranka predsjednika Trumpa ima 49 senatora, a demokrati 48.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...