NOVA TRUMPOVA BLAMAŽA: Još dvojica sudija odbacila pokušaj poništavanja rezultata izbora

Još dvojica američkih sudija, u Detroitu i Atlanti, odbacila su tužbe pristaša Donalda Trumpa kojima su htjeli poništiti rezultate izbora zbog navodnih neregularnosti. 

  • Svijet

  • 07. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

Obe tužbe je 25. novembra podnijela Sidney Powell, bivša advokatica Trumpove kampanje, u ime republikanskih glasača.

Aktualni američki predsjednik i njegovi saveznici izgubili su niz slučajeva kojima su htjeli preokrenuti službene rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra. 

Okružna sutkinja Linda Parker u Detroitu u Michiganu te sudija Timothy Batten u Atlanti u Georgiji presudili su da podnositelji tužbe nisu dali dovoljno dokaza te da su one podignute prekasno. 

"Narod je odlučio"

"Narod je odlučio", napisala je Parker, referirajući se na rezultate izbora, a prenosi Reuters.

Demokratski kandidat i nadolazeći predsjednik Joe Biden je u Michiganu pobijedio sa 154 hiljade glasova, a u Georgiji za oko 12 hiljada, pa je dobio 16 elektorskih glasova izbornog kolegija u svakoj državi. 

Obje savezne države imaju oko 10 miliona stanovnika, a Trumpu za drugi mandat ne bi bilo dovoljno ni kad bi ipak bio proglašen pobjednikom u njima. 

Biden ukupno ima 306 elektora u odnosu na Trumpovih 232, a izborni kolegij će pobjednika službeno proglasiti 14. decembra. 

Georgia je u međuvremenu potvrdila izborne rezultate na svom teritoriju, nakon ručnog prebrojavanja glasova koje je zatražila Trumpova kampanja. 

U utorak ističe rok za pravnu obradu izbora, nakon čega američki Kongres smatra da su izborni rezultati po saveznim državama konačni. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...