HOĆE LI SE SAUDIJSKI PRINC IZVUĆI: Bin Salman negira da je poslao ubice u Kanadu, tvrdi da je...

Advokati saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana predali su u ponedjeljak zahtjev za odbacivanje tužbe protiv njega uz navode kako nema dokaza za tvrdnje da je on naredio timu ubica da ubiju bivšeg saudijskog obavještajca i kako on ima imunitet za optužbe na američkom sudu.

  • Svijet

  • 09. Dec. 2020  09. Dec. 2020

  • 0

Tužba na 106 stranica je predana u augustu u ime Saada al-Jabrija, prognanog bivšeg pomoćnika nekadašnjeg prestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa, bivšeg nasljednika saudijskog trona, koji je svrgnut 2017. u puču u palači kada je Mohammed bin Salman ostao kao de facto vladar države.

Al-Jabri tvrdi kako je tokom tog perioda dobio informacije kao pomoćnik i vodeći zvaničnik obavještajne struke koje bi mogle biti prijeteće Mohammedu bin Salmanu, a što je pokrenulo saudijskog prestolonasljednika da organizira pokušaj ubistva Al-Jabrija uz pomoć takozvanog tima ubica „Tiger“.

Dalje se u tužbi navodi kako je navodni pokušaj ubistva izveden 13 dana nakon što su pripadnici tima "Tiger" bili umiješani u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine.

Plan ubistva Al-Jabrija, piše u tužbi, poremećen je kada su članovi "Tigera" stigli na kanadsku granicu i izazvali sumnje sigurnosnih zvaničnika.

Sporna nadležnost i imunitet

No, Michael Kellogg, advokat koji predstavlja Mohammeda bin Salmana, navodi u 87-stranom zahtjevu za odbacivanje tužbe kako Al-Jabri „može pričati šta god želi medijima. No, ovaj slučaj ne pripada federalnom sudu“.

U zahtjevu se navodi kako Al-Jabri ima dvojno saudijsko-malteško državljanstvo i kako ima prebivalište u Kanadi, gdje se desio i navodni pokušaj njegovog ubistva, pa stoga nema pravo iznijeti slučaj pred američkim sudom.

U zahjevu se navodi, „čak i da se uzmu Al-Jabrijevi navodi kao tačni, on ne tvrdi i ne može tvrditi da navodni pokušaj njegovog ubistva u Kanadi ima uzrok u bilo čemu u Sjedinjenim Američkim Državama“.

Nadalje, Kellogg navodi kako Mohammed bin Salman ima imunitet u slučajevima protiv njega, istaknuvši kako se „imunitet stranih zvaničnika u SAD-u vodi doktrinom uobičajenog zakona imuniteta stranog suverena“.

Imunitet suverena je pravna doktrina koja navodi kako su suverene države i njihovi čelnici imuni na tužbe.

Saudijski suvereni imunitet se našao i ranije na udaru zbog optužbi da je Kraljevstvo pružilo pomoć napadačima odgovornim za napade 11. septembra 2011. na New York i Pentagon. Saudijska Arabija negira ove optužbe, javlja "Al Jazeera".

U zahtjevu za odbacivanje Al-Jabrijeve tužbe se još navodi kako je ona pokušaj skretanja pažnje s optužbi iz Saudijske Arabije da je on ukrao 11 milijardi dolara. Al-Jabri negira ove optužbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...